• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

overclocking mijn 5930k help?

jelmer

New member
hallo ik heb een vraag ik heb sind gisteren een 5930k aangeschaft met msi mpower x99a moedebord

nou had ik gehoopt dat ik deze redelijk kon overclocken ook al is dit met elke cpu en moedebord anders,

krijg ik met deze cpu niet eens 0.1 mhz op de cpu zodra ik cpu aanpas gebeurt het volgende naar dat ik de settings opgeslagen heb en pc reboot reboot hij inplaats van 1 keer gelijk 2 keer of te wel 1 keer om settings vast te stellen en volgende reboot gelijk er achter aan zet moedebord hem terug naar default settings.

hierbij heb ik ook ddr4 corsair 2400 stiks daarbij kan ik deze zonder enkel probleem met x.m.p profile 2400 en zijn agresievere profile van 2666mhz.

ik heb het gevoel dat ik met deze moeberbord iets over het hoofd zie waarom hij blijft reboote maar zal neit weten wat het is.

hiervoor heb ik een 5820k gehad met een simpel msi sli plus moedebordje en die had geen probleemen met overclocken.

nou is mijn vraag is de mpower moedebord uit de fabriek gelocked ofzow? of een speciale jumper die je moet omzetten aangezien het special voor overclockers gemaakt is?

of is het gwn simpel weg get rekt moedebord en kan er geen overclock mee uit voeren al vast vriendelijk bedankt.

ow btw, hierbij heb ik zelfs geprobeert om dat ik geen raad meer wist de oc genie knop ingedrukt om te kijken of dat iets dee maar zelfde effect.

heb ook wat informatie met fotos in de bijlage van mijn pc.

jelmer.
 

jelmer

New member
hierbij heb ik oplossing gevonde waarom ik het niet kon overclocke was simpel kwestie van cmos clearen . maar nu volgende 4.4 ghz draait prima maar wil graag naar 4.5 sweet spot zo ver ik nu ben gekomen is het niet stabile op 4.5 crashe gek genoeg mijn video drivers zonder dat ik aan de base clock gezeten heb enigste aanpassinge zijn als volgt

cpu volt 1.350. core clock 4.5ghz. iemand recommende mij om vccin hooger te zetten van 1.9 naar 2.0v de drivers crashde niet meer op real bench maar real bench gaf dit keer wel aan onstabiel en dit was ook te merken dat neit stabiel draaide iemand suggesties?
 

Limecat

Aquarium houder
Naast VCCIN op 2v misschien toch je core voltage nog ietsje opkrikken?

Het kan ook zijn dat je al tegen de zogeheten overclock wall/muur zit.
Dit houdt in dat als je hier overheen wil er veel meer millivolts per 100mhz extra op core voltage bij moeten komen.
Dit resulteert uiteraard ook in een flinke temperatuur stijging van je CPU zowel onder load als idle.

Ik zou persoonlijk genoegen nemen met 4.4Ghz, wat voor een 5960k geen onaardige overclock is.
 
Laatst bewerkt:

jelmer

New member
hierbij heb ik tog hoe eigenwijs ik ook soms ben mijn cpu 5930k naar de 4.5 geprobeert vccin op 2.1v en core volt op 1.35V de rest alles op auto.

hierbij ook een foto van mijn specs temps etc etc. nu mijn vraag op real bench crasht mijn video drivers maar zoals je ziet op foto is de cpu rock stable 15 minuten lang op aida64. wat nu decent veilige voltage? of moet ik terug clocken. alvast bedankt voor tips
en help
4bd036f8df9d4429a48bd4775b72dfa5.jpg
 

meneer peer

Tja, fruit....
Langzaam je vcore verlagen (dus minimale stap) en dan een uur strestesten.
Geen BSOD of artefacts? -> vcore weer 1 stapje verlagen en een uur strestesten. Noteer de resultaten (clocks + voltage)
Wel BSOD of artefacts? -> vcore stapje omhoog en weer een uur strestesten. Noteer de resultaten (clocks + voltage)

Op een gegeven moment kom je op het punt dat je een stabiele clock hebt gevonden met voltages. Dan ga je 12-24 uur strestesten.
ALs je dan geen BSOD hebt, tijd voor een feestje.
Zoniet, even kijken in de log waarom hij BSOD geeft (wss vcore dan toch net te laag) en hierop een kleine aanpassing maken.


ALs je wil weten wat veilige voltages zijn, zoek even de specs op van je board. Normaal gesproken is Vcore niet hoger dan 1.5.
 

jelmer

New member
een goede morgen :p enig idee waarom hij in real bench stress test mijn gpu drivers crasht met cpu overclock maar met aida64 en game,s niet?

daarbij een klijne update mijn vccin terug gezet naar 2.0V inplaats van 2.1V. en aida46 30 minuuten stabiel gedraait zonder crash ok geprobeert om 46 op de core maar dan krijg ik instabiletie te zien op iada64 dus 4.5 is echt het maximaale wat me cpu aankan tot zo ver getest is

nu probeer ik de core voltage langzaam naar benede te halen probeer het terug te halen van 1.350 naar minimaal 1.3V als het stabiel loopt anders word het 1.350V aangezien temps prima zijn
 
Laatst bewerkt:

jelmer

New member
laatste stress test 4 uur + blijk dat vccin op 2.0V en coreV 1.330 stable draait voor 30 minits maar heb hem 1.335 dus +0.005V extra gegeven voor speeling.

dus nu stress test 4 uur+ op vccin 2.0V. core clock 4.5ghz. coreV 1.335V. en ram x.m.p profile 2. 2666ghz vande 2400 default

laate we hoope dat het stabiel kan draaien. gek genoeg draait het nog steeds niet op asus real bench driver crash video kaart.

maar game,s en aida64 zo ver stabiel nu maar 4 uur+ stress teste
 

Limecat

Aquarium houder
Krijg je een BSOD of is het een video driver crash?
Krijg je deze tijdens de test of na de test?
Draai je in SLI?

Na wat googlelen lees ik meer vage verhalen over RealBench met crashes na het stoppen van de tests en problemen met SLI.
 

jelmer

New member
bij real bench is het puur de video driver die crasht en ook alleen op real bench stress test of te wel video drivers.

deze krijg ik idd tijdens de test van real bench. waar in andere teste zoals aida64 of gwn game,s helemaal nix crasht zo ver. ik draai geen sli wel in de toekomst
 
Bovenaan