• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Verbeteren van ariflow

Sw333t

I Love my NUC
Beste,

De airflow in mijn case is al een stuk verbeterd sinds de onderstaande vervangingen:

- Intel i7 Boxed cpu cooler -> Scythe Big Shuriken 2 Rev. B
- Standaard front fan -> Corsair AF120 Quiet Edition (intake)
- Standaard zij fan -> Corsair AF120 Quiet Edition (intake)

De snelheden van de ventilators worden geregeld door Asus FanXpert en staan als volgt ingesteld:

CPU Cooler: 30c / 35% | 60c / 60% | 70c / 100%.
Chassis Fans: 40c / 40% | 60c / 60% | 70c / 100%.

Beide Corsair fans zitten op 1 PWM aansluiting (chassis fans), dus die worden tegelijk geregeld. De fans worden geregeld op basis van de cpu temperatuur.

Op dit moment zit de temperatuur op 57c, met een fansnelheid van 975 rpm van de cpu en 520 rpm van de chassis fans. Moet er wel bij zeggen dat ik momenteel een renderklus aan heb staan die mijn 3770 flink aan het werk gezet heeft.

Zoals je ziet heeft de case vrijwel geen geforceerde outtake. Belangrijkste in mijn ogen is om zoveel mogelijk verse lucht in de case te krijgen, de warme lucht vind zijn weg vanzelf wel.

Er zit ook niet veel ruimte tussen psu en cpu cooler, zoals je hier kunt zien:De voeding zit met de fan naar boven gericht, zodat de cpu fan en psu fan niet tegen elkaar in zitten te werken.

Echter, ik zit nu aan 3 mogelijke dingen te denken om de airflow nog beter te krijgen:

1. PSU alsnog omdraaien, net als de cpu fan. Zodoende worden dus beide fan een Pull constructie, waarbij de psu helpt om de afgezogen warmte van het cpu blok naar buiten te krijgen.
2. Kleinere voeding regelen (SFX / Flex ATX) om zo meer ruimte rondom de cpu cooler te krijgen.
3. Verwijdering van het 3,5" rek, zodat de chassis fan voorin niet door het rek hoeft te persen.

Het derde punt staat eigenlijk al vast voor mij. Alleen, hoe denken jullie over de overige punten (met name het eerste punt).

Suggesties over een andere case nemen is niet nodig. Deze case blijft.
 

enthernal

underwater
Ik denk dat je een paar foute aannames maakt;
je gaat er van uit dat er 'geforceerde outtake' is, maar dat is niet noodzakelijk (voldoende) het geval. Er zal wel wat lucht weg kunnen, maar in feite ga je vanaf een bepaald moment gewoon druk in je case opbouwen en dan vermindert je airflow direct serieus. Wat ik in jouw geval als eerste zou doen is je fan aan de zijkant omwisselen naar outtake, zo weet je zeker dat je geen ballonnetje aan het opblazen bent, maar dat de lucht die binnenkomt ook makkelijk zijn weg naar buiten vind. Dat op zich zal al een flink verschil maken.

Ten tweede is de plaats tussen je voeding je de fan van je voeding voldoende. Daar meer plaats maken of de zaken omdraaien zal niet voor een beter effect zorgen, en mogelijks zelfs voor meer geluid en minder prestaties. Wat wel niet goed is, is dat je een 2de fan hebt die haaks op je CPU koeler blaast, ervaring met verschillende case met top en rear fans hebben me geleerd dat de 'haakse' airflow die je daarvan zou verwachten eigenlijk net niet goed is voor je koeling. Kijk eens wat het resultaat is als je side fan gewoon af staat?

Ten derde is 57° op een bezige 3770 een beste temperatuur, zeker voor zo'n klein kastje. Ik denk dat je gewoon wat te veel op airflow en temperaturen aan het focussen bent en zo niet beseft hoe wel dat kastje op zich eigenlijk al werkt ;)
 

Sw333t

I Love my NUC
Die zijfan ter hoogte van de cpu cooler kan ik niet uitschakelen, die zit namelijk samen met mijn frontfan aangesloten. Omdraaien is ook geen optie, dan blaast hij namelijk richting monitor en is de airflow voelbaar voor de gebruiker (voelt erg tochtig aan dan).

Idle temperatuur ligt rond 42c. Wel zijn dan ook de energiebesparende functies actief, dus de cpu wordt teruggeklokt, hij draait meestal rond 1,5 Ghz tenzij ik de render aanzet. Dan schiet hij naar 3,4 Ghz (heb de Turbo uitgezet).

Met de fans op maximaal, dan zijn de temperaturen 55c load en 36c idle. Echter, dan is het een aardige bak met herrie.

Zou het anders gunstig zijn om het 3,5" rek grotendeels te verwijderen en het dan zo te doen:

Zo doende is de extra fan weg bij de cpu cooler. Hij is ook verhuisd naar de andere kant van de behuizing zodat hij als outtake gebruikt kan worden zonder de gebruikers te voorzien van airflow (ik heb een prima outtake van mezelf).
 

enthernal

underwater
Maar dan passeert daar maar een fractie van over je moederbord? Let wel, zelfs dan lijkt me dit nog een betere oplossing dan wat je nu hebt, de cpu fans zal wel voor de overige circulatie zorgen ;)
 
Bovenaan