• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Rebuild van een loop, welke onderdelen vervangen?

Zephir

Member
Ik heb een 7700K / dual 1080Ti systeem dat ik koel met een EK D5 PWM in zo'n EK-RES X3 RGB reservoir. EK (EVO Supremacy) cpu en GPU full cover blokken. Ik heb alles in een define R6 zitten en gebruik 2 HWlabs 360mm Black Ice Nemesis GTS radiators, Noctua fans (3x NF-F12 Industrial PPC-2000 PWM, 3 120mm NF-F12 Chromax en 1 140mm NF-A14PWM Chromax). Ik gebruik EK-AF / EK-HDC chrome fittings, EK PETG en Mayhems Ice White coolant.

Fan / pump stuur ik met een Aquaero 6LT, een Aquaero flow sensor en 2 inline temp probes. Op wat trillingen die in het chassis doorkomen na, ben ik tevreden van de build.

Ik heb sinds kort een 3440x1440P 144hz scherm, waarmee ik zelden de framerate cap haal met mijn setup op high / ultra, daar wil ik verandering in brengen.

Ik ga binnenkort of de 2 GPU's vervangen door een 3080Ti (of equivalent) of de cpu + mobo vervangen en de GPU's nog even houden, afhankelijk van hoe de markt precies evolueert en wat me de beste return gaat geven in performance. Ik ben er nog niet uit.

Ik plan de case, de Aquaero LT en flow sensor te houden, net als de radiators (ik heb nog een 360mmx60mm SR2 en een 280mm GTS liggen), ik heb nog een Aquaero 6 XT liggen ook.

Over de pomp twijfel ik, want die gaat al even mee... Ik zag ook dat er wel wat O-rings zijn die beschadigd zijn bij de montage, dus ik denk dat als ik die vervang, ik de fittings nog wel kan hergebruiken? Ik heb deze setup al eens uit een Define R5 gebouwd, van type radiatoren gewisseld en terug ingebouwd in de R6. De O-rings die ik toen bestelde waren niet de juiste, dus ik heb de oude hergebruikt. Tot dusver zonder issues.

Zijn er mensen die ervaring hebben met het de-monteren en hergebruiken van onderdelen van een custom loop, en zo ja, waar moet ik op letten en eventueel hergebruik vermijden of preventief onderhoud doen?

De andere optie is dat ik deze computer integraal met alle koeling erin verkoop, en volledig opnieuw begin, maar dan kijk ik opnieuw tegen 4-5k investering aan en ik denk niet dat ik zo veel budget ga kunnen recupereren van dit systeem... (HX1000i, cablemod, Samsung NVME en SATA ssd's, ASUS Prime A Z270 bord).

Iemand advies?
 

Das Experiment

Remy
Forumleiding
Heb toevallig vorige maand een nieuw systeem gebouwd en de loop die ik had 'hergebruikt'.

Enige wat ik heb vervangen waren de slangen, CPU en GPU blokken, de fans want die waren ondertussen ook aan vervanging toe en had een nieuwe tube voor mijn reservoir gehaald. Had een blauwe nu weer gewoon een transparante.

Fittingen, rad, pomp + top, controller niet vervangen. Wel alles even schoongemaakt.
O ringen waren ook allemaal nog dik in orde.
 

Freddy

Administrator
Forumleiding
Je kan inderdaad gewoon alles hergebruiken en alles goed schoonmaken.
O-ringen kunnen na loop van tijd weleens broos worden of helemaal plat (moet nog wel wat veerkracht hebben), die kan je voor de zekerheid dan beter vervangen.
 

Zephir

Member
Welke ringen zijn dat dan precies? Ik heb er enkele die wat beschadigd zijn van er PETG in te duwen...
Ik had vorige keer volgens mij te grote besteld? Er zitten precies 2 maatjes in elke HDC fitting?

Hoe lang gaat een D5 mee? Is daar een richtlijn in?
 

Freddy

Administrator
Forumleiding
Zijn het HDC fittingen voor 12mm OD of 16mm OD tubes?

Een D5 kan gemiddeld 5~10 jaar mee (afhankelijk van hoeveel uur het per dag draait, of het een grote/kleine loop is, voldoende gekoeld wordt etc.).
 

Zephir

Member
Oh, dan zit er nog leven in de pomp... De machine staat alleen op wanneer ik ermee bezig ben, 3120rpm idle en op max als er hoge warmtelast is. Er is wel relatief veel restrictie in de loop (2x 360mm GTS en 3 blokken), maar in een nieuwe config zou dat dus een blok minder zijn.

Ik heb 16mm OD tubes.
foto van de build, toen er nog geen cablemod in zat en met ander ram.
 

Zephir

Member
Jawel, ik gebruik een Aquaero 6 LT voor de sturing. De reden waarom die zo hoog staat op idle is omdat ik een minimum van 100l/m wil op idle. Onder load gaat die op full speed en dan heb ik 182 l/h flow (gemeten met een Aquaero flow meter). Ik zit met 2 360mm GTS radiatoren, die restrictief zijn, 1 Supremacy EVO cpu block en 2 EK full cover waterblokken voor MSI Gaming X 1080Ti's... In de vorige loop had ik het vermoeden dat mijn flow wat laag was, daarom hen ik die meter er ingebouwd. Was nog de moeite om dat onzichtbaar te doen.
 

Freddy

Administrator
Forumleiding

Zephir

Member
Nog een vraagje, deel van het probleem met die o-ringen was de relatief scherpe randen aan de PETG, die ik met zo'n buizenschaar heb geknipt. Behandelen jullie die snijvlakken nog na voor ze in de fittingen te duwen?
 
Bovenaan