• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Problemen met ratelende fans?

dennissz

New member
Beste Highflowers,

Sinds een week na de bouw heb ik last van een zeer irritante brom/ratel/knarsend geluid in mijn 2 "Aerocool 120mm Shark Fans". Vooral bij het koud opstarten brommen ze nog al, als ik er wat tegen duw is het over. Er zitten 120MM Noise Absorbers tussen en daarnaast heb ik het geheel al eens helemaal uit de loop gehaald, ontschroeft, bekeken, terug geschroefd en weer opgehangen. Helaas zonder resultaat. Ligt dit aan de fans? Trillen ze te veel?

Onderstaande filmpje, graag geluid goed open zetten zodat het te horen is;


Wie kan mij helpen? Toch maar andere fans eraan hangen?

Bedankt!
 

Sw333t

I Love my NUC
Nadeel van de lagers, die slijten extra hard bij montage "op de kop".

Heb je er trouwens een fancontroller tussen zitten? En zo ja, maken ze het geluid ook wanneer ze direct stroom krijgen vanaf je voeding?
 

dennissz

New member
Zit inderdaad de Aqua aero fancontroller tussen. Ik heb dat niet geprobeerd, ga ik wel doen. Op het filmpje draaien ze +- op 75% power.

Op 100% maken die krengen ook gewoon een ratelend geluid, maar ik ga het testen, thanks. Zijn er betere fans op de markt? Lijkt me niet dat dit na een maand versleten is? Het valt me op dat op het moment dat die fans trillen/geluid maken ik de trillingen in mijn bureau kan voelen (kast staat erop).
 

Sw333t

I Love my NUC
Trouwens, het lijkt er ook op dat je de fans veel te hard aangedraaid hebt. Of het lijkt erop in het filmpje (frame lijkt kromgetrokken).
 

dennissz

New member
Komt door de breedhoek film zeg maar, verschillende 'hardheden van aanschroeven' geprobeerd al maar het geratel gaat niet weg. Is ook gewoon ontstaan zonder dat er iets mee gedaan is.

Getest zonder controller, hetzelfde probleem. De fans welke op hun zij staan (4x 120mm) in de bodem doen het gewoon goed en geen geluid.
 

Sw333t

I Love my NUC
Dan zou je nog kunnen kijken naar het geluid dat ze geven wanneer je die fans omdraait. En hetzelfde met die op de zij staan, maken die het geluid ook als ze op de kop gemonteerd zijn? Zo ja, dan zijn die fans niet geschikt voor montage op de kop.
 

dennissz

New member
Volgens de support van Highflow schijnt deze fan op de kop geen problemen te moeten geven. Als ik mijn 480mm radiator eruit moet slopen en ook nog eens die 240mm in de top, dan koop ik voor de moeite liever 2 nieuwe fans ;-)....
 

Sw333t

I Love my NUC
Ik kan de Corsair SP120 fans aanraden. Die hoor ik niet (en zitten hier ook op de kop).

Maar de fans die je hebt behoren zo niet te mogen ratelen. Dus wellicht is het ook een garantie verhaal.
 

marcel87

New member
Waren sleeve-bearing en bepaalde vloeistof-bearing fans hier ook niet gevoeliger voor dan bijvoorbeeld ball-bearing fans?

Ik zelf ervaar dit probleem namelijk ook met Noctua NF-P12 fans, terwijl ze gewoon rechtopstaand (dus verticaal hangend) normaal en stil werken. Bij Scythe GT's heb ik het probleem op kop helemaal niet, die zijn altijd geruisloos.

Toch vind ik het geluid in het filmpje nog meevallen eerlijk gezegd, maar misschien dat het aan mij ligt of de opname...
 

dennissz

New member
Zag dat er bij een andere shop de Corsair SP120 op voorraad en in de aanbieding waren (double packs). Gelijk maar 2 gekocht, je weet maar nooit..... Hopen dat de ellende nu over gaat zijn!
 
Bovenaan