Windows 7 is sinds zijn lancering afgelopen donderdag op grote schaal illegaal verkocht. Nederlandse computerwinkels verkochten honderden ‘OEM-versies’ van Microsofts nieuwste besturingssysteem aan hun klanten, terwijl dat niet is toegestaan.
Volgens Microsoft mogen winkeliers alleen de retailversies van het besturingssysteem verkopen aan consumenten. Uit onderzoek van gadgetsite Gadget.nl blijkt dat veel computerwinkels echter de goedkopere OEM-versies van Windows 7 verkopen. Deze versies zijn al snel de helft goedkoper dan de winkeluitvoeringen.
OEM-versies van Windows 7 mogen volgens de software- en hardwarefabrikant onder geen enkele voorwaarde aan klanten worden verkocht, omdat deze alleen bedoeld zijn voor computerwinkels en -fabrikanten.
Niet legitiem
Deze ‘systeembouwers’ kunnen het besturingssysteem installeren op pc’s en laptops, om die vervolgens kant en klaar te verkopen. "Krijg je als klant een OEM-versie in handen en installeer je hem zelf op je pc, dan is je Windows-installatie niet legitiem", verklaart Ralf Becks van Microsoft Nederland.
Bij navraag onder 24 webshops en computerketens in Nederland liet slechts één winkel weten dat het deze uitvoeringen alleen voorgeïnstalleerd levert op kant en klare pc’s en laptops. De rest verkoopt de fors goedkopere uitvoeringen gewoon los, of in combinatie met hardware als moederborden, processoren, harddisks en videokaarten.
Veranderde regels
De OEM-versies van Windows 7 zijn goedkoper dan hun verpakte winkelequivalenten, omdat Microsoft er bijvoorbeeld geen ondersteuning voor levert. Die ondersteuningsplicht wordt verlegd naar de systeembouwers. Microsoft ziet klanten niet als systeembouwer, aldus Becks. "Ook niet als je thuis je pc in elkaar zet."
Deze interpretatie is een krappe twee jaar geleden van kracht geworden. De gebruikersovereenkomst op OEM-verpakkingen is in januari 2008 aangepast om de nieuwe richtlijnen te verduidelijken, aldus Microsoft.
Oprecht
Windows-verkopers blijken niet goed bekend met de nieuwe regels. Volgens een medewerker van computerwinkel Alternate is Microsoft ervan op de hoogte dat de winkel OEM-versies aan klanten verkoopt.
"Dat is legitiem als klanten hiermee een pc willen bouwen", gelooft woordvoerder Bas Wanrooij van Alternate. Andere winkels lijken oprecht te geloven de regels na te leven, door OEM-versies van het besturingssysteem alleen te verkopen in combinatie met specifieke hardwareonderdelen.
Geen straffen
Microsoft geeft toe dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat onder winkeliers en hun klanten. Maar het bedrijf belooft beterschap. "Wij zijn druk bezig om dit in samenwerking met onze partners veel duidelijker te krijgen." Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat OEM-versies van Microsofts besturingssoftware niet meer te koop zijn in winkels.
Voor honderden klanten komt de actie te laat. Die hebben weliswaar een werkend besturingssysteem, waarvoor ook gewoon updates beschikbaar zijn. Maar voor pakweg tachtig euro is hun Windows 7-software net zo legitiem als een gekraakte versie van het besturingssysteem.
Microsoft laat weten dat het geen vastomlijnd plan heeft om deze klanten tegemoet te komen. Wie onbewust een illegale OEM-versie van Windows 7 heeft gekocht, kan wel contact opnemen met Microsoft. "We zullen per geval bekijken of we klanten kunnen helpen", aldus de woordvoerder.