• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Nieuwe/eerste WC build

/wave

In mijn voorstel topic gaf ik al aan dat ik mijn eerste WC build ging maken en daar t.z.t. nog wel het e.e.a. over ging vragen. Dat wordt nu. Ik wil graag uitleggen wat ik van plan ben en daarnaast zoek ik wat advies/input en meningen.

Hardware:
AMD Ryzen 3700X
Asus Strix X570-E
G-skill Trident 3600 / CL 16 16GB
Inno3D RTX 2070 Super Chill Frostbite
Kingston A2000 500GB
Corsair RMx750
Lian Li O11 Dynamic
EK F120ER RGB * 6

Plan:
Het plan is om de CPU en GPU te waterkoelen. De Inno3D komt met een eigen GPU block. Ik hoef dan niet zelf een GPU block te monteren. Die kaart is niet in beton gegoten, maar het leek mij wel praktisch. Voor dit betreffende mobo heeft EKWB een monoblock uitgebracht, die wil ik gaan gebruiken. Ik wil zowel onderin als bovenin een radiator plaatsen. Is dat nodig voor CPU+GPU? Nee, maar puur omdat het kan en ik het er mooi uit vindt zien.

Ik ga wel voor hardtubing, maar ik twijfel nog een beetje of ik meteen ga benden of dat ik de bends met fittingen ga oplossen.

Kitlist:
EKWB ROG Strix X570-E RGB plexi
EKWB XE360 + PE360 of EKWB PE360 * 2 (het liefst zou ik 2 maal HWlabs SR2s willen, de looks van die rad is mooi).
EKWB Distro plate of normale pomp/reservoir combo

Vragen/input/advies:
Wat vinden van jullie van die distro plates voor de O11? Normaliter zou ik daar dan 3 intake fans plaatsen om gezamenlijk met de fans op de radiator in de bodem voor overdruk te zorgen. Maar goed, is overdruk ook zinvol voor een volledige loop?

Als ik die EKWB distro plate neem zit daar een DDC pomp bij. Waarom hebben ze gekozen voor een DDC i.p.v. een D5? Ik was onder de indruk dat over het algemeen D5 pompen de voorkeur hebben. Heeft dat te maken met pressure of flow dat dat met een distro plate extra benodigd is?

Is die DDC voldoende om distro + monoblock + GPU block + 2 radiatoren rond te pompen? En zou ik niet voor een distro gaan maar een D5 + reservoir, is de D5 voldoende?

Mocht ik kiezen om geen distro plate te kiezen, zou ik graag een slag groter reservoir willen i.p.v. de 140 die op de D5 zit. Volgens mij is dat reservoir er zo af te draaien, maar 100% zeker ben ik niet. Kun je dezelfde setup ook zelf maken door parts los te kopen zodat ik niet dat kleine reservoir heb en onnodige kosten maak?

Wat mij nu wel erg lastig lijkt is om vooraf te bepalen hoeveel fittingen ik nodig heb. Niet dat ik tijdens het bouwen opeens zaken te kort kom. Als je dit vaker gedaan heb heb je ongetwijfeld allerlei extra's liggen. Ik heb momenteel niks. Is het e.e.a. zoals spacers aan te raden om extra aan te schaffen gewoon zodat je het hebt. Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?

Betreffende de 2 radiatoren in een loop, lijkt mij dat je Reservoir>pomp>gpu>cpu>radiator>radiator als volgorde hebt.

Zo dit is een hele lap tekst met voldoende vragen. En ik wil jullie alvast op voorhand bedanken voor het geduld!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Freddy

Administrator
Forumleiding
Met 2x een 360 radiator heb je ruim voldoende koelcapaciteit (een enkele 360 zou al voldoende zijn).
Distroplate kan je dus gerust plaatsen zonder zorgen te maken over de temperaturen.
Moederbord heeft genoeg aan een klein briesje :)

Ik denk dat ze voor de DDC hebben gekozen vanwege de grootte.
Een D5 is een stuk groter en lomper, dat kan dus voor sommige systemen in de weg gaan zitten.
Je hebt een grote loop, maar ik denk dat die DDC het wel net kan redden.
Je kan eventueel nog een DDC pomp erbij plaatsen, zodat het werk verdeeld word over twee pompen.

Reservoir tube kan je idd gewoon eraf draaien en een grotere voor in de plaats doen.

De volgorde maakt niet uit, zolang reservoir maar voor/boven de pomp komt (dat is met een distroplate of combo al het geval).
En dan zo doen dat je het minste slang/tube gebruikt is meestal het beste.
Tenzij je het mooier vindt om lange stukken slang/tube te gebruiken.

Tijdens de bouw loop je overigens meestal wel tegen iets aan, waardoor het iets anders moet dan gedacht of dat je nog iets extra's nodig hebt.
Advies is daarom om niet al teveel tijd te besteden aan het zo compleet mogelijk maken van de eerste bestelling.
Je kan beter de tijd besteden aan het beginnen en bouwen van jouw systeem en zo extra benodigdheden in een tweede bestelling doen, dat scheelt onnodig stress en zo blijf je ook flexibel met aanpassingen van het plan.
Als je gewoon bij HighFlow besteld, heb je boven de 150 euro gratis verzending, over de verzendkosten hoef je dan ook niet van wakker te liggen :)
 
Thanks voor de edit Freddy, ik kon dat monoblock bij jullie nog niet terugvinden.

Als die DDC het 'net' kan redden, wordt die dan niet erg luidruchtig? Ik zit niet perse vast aan die distro plate, dus als een D5 een betere optie is dan hoor ik dat graag.
 
Laatst bewerkt:

Freddy

Administrator
Forumleiding
Het is alleen hoorbaar als je de pomp op volle vermogen laat draaien.
Bijvoorbeeld tijdens gamen, maar dan heb je waarschijnlijk een koptelefoon op of geluid hard en merk je het gebrom van de pomp niet.
Een D5 zal op vol vermogen ook hoorbaar zijn.
Maar als je een grote loop hebt met veel componenten, is een DDC een betere keuze vanwege de grotere opvoerhoogte.
 

anub1s18

Junior Member
hoi, betreffend het plan voor onderin een radiator te plaatsen, dit is zeker mogelijk maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden (connector plaats hoofdzakelijk)

vooral de HWlabs SR2 maar ook de EK radiatoren zijn iets breder dan ventilators en met alleen ventilators heb ik al veel moeite met connectors onder op het bord.

link naar mijn build : https://forum.highflow.nl/f34/lian-li-pc-o11-dynamic-razer-edition-uiteraard-watergekoelt-18704/.

de usb 3.0 onder op het bord (handig voor de 3.0 frontpannel) kan je bijna vergeten met radiator of je moet fans onder radiator boven en dan moet je daar zeker nooit meer moeten zijn want erbij komen is een ramp.

ze hebben laatst wel een 011 extended gemaakt die dat meer ondersteund. (word in de niet extended zowizo een krappe boel onder)
 
Bovenaan