Het kost een vermogen, maar daar heb je dan ook wat voor. Voor pakweg 200 miljard euro kan Nederland een eigen berg van twee kilometer hoog bouwen. Het plan van oud-wielrenner Thijs Zonneveld neemt langzaam maar zeker steeds reusachtiger vormen aan en wordt bij verwezenlijking het grootste bouwwerk dat mensenhanden ooit maakten. 'En je hoeft niet meer naar Oostenrijk om te skiën!', zegt hij in het AD.
Eindelijk weer de snelste schaatsbaan van de wereld, een in de winter sneeuwzekere piste van minstens vijf kilometer lang en genieten van de gezonde ijle lucht op een steenworp van het Noordzeestrand. Een eigen berg in Nederland!
Het begon als een stukje luchtfietserij van oud-wielrenner Thijs Zonneveld in een column in het dagblad De Pers. Maar inmiddels tekent en rekent bouwkundig en plannenmakend Nederland zich suf op een berg van 2000 meter hoog.
Draagvlak
'Natuurlijk kan het,' zegt stedebouwkundig ingenieur Martin Dubbeling van het bureau SAB. 'Het is een kwestie van wil en draagvlak, als dat er is, gaat het lukken. De Fransen en Engelsen wilden destijds ook een tunnel onder de zee en niemand dacht dat het kon. Maar de Kanaaltunnel is er.' 'Als je het wil, kan het,' vindt Jasper Ponte, bouwkundige en fysisch geograaf bij Brink Groep. 'Technisch zijn er altijd oplossingen. Ze zijn ingewikkeld, maar er moet uit te komen zijn.'
Motto
Ponte en Dubbeling schoven gisteren aan tijdens een brainstormsessie over het project in een Utrechts hotel, uiteraard in het bijzijn van Zonneveld. Het motto was simpel: 'Die Nederlandse berg komt er.'
Het gerenommeerde ingenieursbureau DHV presenteerde er zelfs al een voorzichtige doorrekening. Het DHV-plan gaat uit van een berg, heel spitsvondig tien kilometer buiten de kust van, eh, Bergen aan Zee, gelegen. Een berg van tweeduizend meter meet van oost tot west twaalf kilometer. Maak je hem helemaal uit zand, dan heb je 77 miljard kubieke meter nodig. Daarvoor moet een baggerschip van 16.000 kuub 4,5 miljoen keer heen en weer varen. De hellingen hebben een oppervlakte van 120 vierkante kilometer - groter, en spannender, dan Disney World.
Het is allemaal een hele hoop werk, maar technisch kan het, zegt DHV. De berg komt op het continentaal plat. Daar ligt een dik pakket zand met een grote korrelgrootte, die een grote belasting kan dragen. Op de berg is plek voor de skisport, wielrenners, een schaatsbaan op 1977 meter en uiteraard voor bergbeklimmers. De hele winter is de berg sneeuwzeker vanaf ongeveer vijfhonderd meter hoog.
De Noordzeeberg, gemodelleerd naar de beroemde Japanse Fuji, is overigens niet de enige optie. Het bureau Hoffers Krüger liet een puntexemplaar zien, voor in de Flevopolder.
Bron: 'Die Nederlandse berg van twee kilometer komt er' - Binnenland - AD