• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Radiator door spoelen voor gebruik

Killerbee

New member
dat uitspoelen is dat raadzaam om met elk merk rad te doen of is het echt alleen noodzakelijk bij thermochill rads?

De eerste keer spoelen kan je het beste handmatig doen. Herhaaldelijk heftig schudden met een bijna geheel gevulde radiator doet wat meer losgaan dan de redelijk gelijkmatige stroom van een door de pomp voortgestuwd water.

Gebruik heet gedestilleerd of gedemineraliseerd of gewoon kraanwater. Als je voor die laatste gaat moet je op het einde nog wel een paar keer de boel met de twee eerstgenoemden doorspoelen.
Vul de radiator net niet helemaal vol met het hete water. Sluit de openingen af met je vingers (als de temp van het water dat toestaat ;) of met de eventueel meegeleverde kunststof stopfittingen. Begin dan met de eerste schudsessie: heen en weer. op en neer ect ect
Na een paar minuten giet je het water in een helder glas. Houdt dit glas met water tegen het licht en controleer op rotzooi.

Blijf het bovenstaande herhalen totdat het glas met water dat uit de radiator komt volledig helder is. Er zijn radiatoren die na de eerste keer al schoon zijn (of natuurlijk al schoon waren). Er zijn ook radiatoren die in de meeste gevallen bijna niet schoon te krijgen zijn. (de oude thermochill PA serie bijvoorbeeld. )
 
Laatst bewerkt door een moderator:

dopestuff

Moderator
Forumleiding
het is eigenlijk altijd wel goed (kan nooit kwaad) is niet al teveel moeite en als je ziet dat er na de eerste keer bijna kokent water in en flink schudden kan je zelf bepalen of je het vaker moet doen ;)
 

dopestuff

Moderator
Forumleiding
ja en dan dus zegmaar kokend water in de radiator gooien (niet helemaal vol mischien half vol ofzo en dan schudden voor je leven (heel hard dus) een minuutje lang (pas op dat er geen heet water uit komt en dan op je) en als er dan niet echt rotzooi tussen zit zit je goed ;)
 

Een Leek

Junior Member
Is spoelen nodig?

Aangezien ik nog vrij nieuw ben in het waterkoelingwereldje heb ik een vraag.
Ik ga binnen kort het water verversen van mijn loop. Ik heb begrepen dat het verstandig is om dat zo af en toe te doen. Ik heb dus gegokt op 1 keer per jaar aangezien er niets is misgegaan met mijn pc en ook het waterlevel bijna niets gezakt is in dat jaar.

Nu is mijn vraag, misschien een hele domme maar ik wil het graag goed doen, als ik de kleuren niet wijzig is het het dan genoeg om het enkel te verversen of moet ik de loop eerst spoelen met "gewoon" demi water?
 

l3p

Moderator
Forumleiding
Als er niets smerig geworden is, ergens aanslag zit, je kleur iets weggevallen is of je UV activiteit (waar je toevoeging voor kan krijgen) niet meer optimaal is zou ik het gewoon laten zitten.

Als je echt last van aanslag of slijm hebt zou ik pas gaan spoelen met demi water.
 

coolfris

Moderator
Forumleiding
ook het waterlevel bijna niets gezakt is in dat jaar.
De kleur is nog net zo helder als een jaar geleden.
Zo te lezen heb je alles goed in elkaar gezet. :023: Af en toe kom je berichten tegen van mensen die het water meerdere jaren erin hebben zitten waar het water nog net zo helder is als toen het erin ging. Voor de zekerheid wordt meestal geadviseerd om jaarlijks het water te verversen, maar als er geen enkele indicatie is om dat te doen, kan je gerust gewoon doorgaan ermee. :)
 

Een Leek

Junior Member
Ik had ook goede hulp en uitleg gekregen van mede forumleden. En als het nodig is kan ik best goed luisteren.
Er gaat zowiezo nieuw water in want ik heb een nieuwe kast besteld waar alles in gaat maar denk dat ik de "oude" hardware blijf gebruiken.
 
Laatst bewerkt:

DutchMicro

Prutser
Heb je met gedemineraliseerd water niet het risico dat je het veel warmer maak dan 100 graden voor je het ziet koken, omdat er geen onzuiverheden in zitten ?
En dus het probleem dat als je het in je rad gooi het ineens stoom word ? ( met alle gevolgen van dien )
 

Sanders

Kapitein
Zuiver water heeft juist een heel mooi kookpunt van 100 graden. Warmer kan het niet worden ;)
Daarnaast zal het water niet meer 100 graden zijn op het moment dat je het in je radiator doet, en al helemaal niet als je nog een scheut koele azijn erbij doet.
Niks om je zorgen over te maken dus.
 

ForresT

Member
Heb je met gedemineraliseerd water niet het risico dat je het veel warmer maak dan 100 graden voor je het ziet koken, omdat er geen onzuiverheden in zitten ?
En dus het probleem dat als je het in je rad gooi het ineens stoom word ? ( met alle gevolgen van dien )
Theoretisch helemaal waar, maar zitten er niet al onzuiverheden in je pan waar je het water in opwarmt?

Vriendinnetje heeft laboratoriumschool gedaan en die zegt: Dat het wel klopt, maar dan mag je bekerglas (glazen maatbeker in een laboratorium) geen kras of vuiltje bevatten. Dit fenomeen kan zich ook voordoen met gewoon water, in bijv. een nieuwe pan, als er geen plek is waar bubbels kunnen ontstaan.

gr. basje
 

jrheuwing

Member
In het onderstaande filmpje kan je zien wat er gebeurt wanneer je demi water ver boven het kookpunt brengt.


Dus wanneer je het verwarmd is enige voorzichtigheid geen verkeerde gedachte.
 

Sanders

Kapitein
Ik moet het eerste thuis-incident nog meemaken.

Maar voor de echt paranoïde mensen onder ons kan je er altijd een kooksteentje bij stoppen ;)
 

jrheuwing

Member
Dus jij stopt suiker in kokend demi-water?

Als het goed is heb je hier geen last van...
Kan alleen een ander filmpje niet vinden waar een lepel in plaats van suiker wordt gebruikt. Ik kan je vertellen de lepel kwam niet dieper als 2 cm in het glas. Het grote verschil is dat in het filmpje de temperatuur ver boven het kookpunt is gebracht. Bij lager temperaturen is het effect veel minder of zelfs niet waarneembaar.
 

Tom

Junior Member
Wat je in het filmpje ziet is niet mogelijk met een waterkoker maar enkel met een microgolf oven. Water opwarmen in een microgolf oven is zowiezo niet aangeraden omdat het alles vanbinnen uit opwarmd. Daarom ook dat die Vix pilletjes die je in kokend water moet leggen en waar je dan met je hoofd moet boven hangen niet meer verkocht worden :)
 

B0B0

New member
vind het wel grappig al dat gedoe van dit overhit water... als je water aan die temp in je rad giet wil ik je je rad nog wel eens zien vasthouden en ermee schudden...
maargoed :) gewoon heet water met wat azijn doet wonderen ;)
Greetz B0B0
 
Bovenaan