Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een browser zoals Microsoft Edge of Google Chrome te gebruiken.
Vorming van legeringen
Kwik vormt zeer makkelijk legeringen met vrijwel alle metalen, alleen ijzer vormt hierop een uitzondering. Een metaallegering op basis van kwik wordt een amalgaam genoemd.
Aluminium is een zeer reactief metaal dat echter beschermd wordt door een huidje van zijn eigen oxide aan de lucht. Wanneer kwik in contact komt met aluminium vormt zich echter aluminiumamalgaam. Vanuit het amalgaam kan aluminium ook oxideren, en er vormt zich aluminiumoxide aan de buitenkant. Dit oxide laat los waardoor meer amalgaam blootgesteld wordt en meer oxide gevormd wordt. Het kwik blijft achter en tast meer aluminium aan, net zolang tot het aluminium op is. Zo kan een kwikdruppel zich door een stuk aluminium heen "vreten". Contact met het oxidelaagje kan op zich geen kwaad, maar een klein krasje dat zuiver aluminium blootlegt is al genoeg om bovengenoemd proces te doen beginnen.
Kwik is dan ook taboe aan boord van vliegtuigen. In de Tweede Wereldoorlog werden Duitse vliegtuigen wel gesaboteerd door er kwikhoudende pasta op te smeren.
conclusie, er moet haast wel kwik inzitten (het is vloeibaar, het moet absoluut niet gebruikt worden met alluminium etc. Ik vind het dus raar dat het goedgekeurd word door de EU voor verkoop in Europa/Nederland
Ik heb vandaag (na 2 maand gebruik van deze troep) de koeler eraf gehaald en tis echt rotzooi! op de H60 (die als nieuw was) kan je nu precies zien waar de cpu heeft gezeten met een donkere (ingevreten?) rand eromheen.
Dat gebeurt bij nagenoeg elke pasta.
Is een fenomeen dat ik in ieder geval vaker heb gezien, ook bij de momenteel populaire pastas.
Dan laat ik even in het midden of Coollaboratory Ultra wel zo goed is voor je onderdelen, wil alleen zeggen dat je het niet op dat argument kan baseren.
Zoals ik al zei: verkleuring en 'invreten' van koelpasta komt veel vaker voor.
Zeker op oppervlakken van koper. Nikkel heeft er minder tot geen last van.
Waardoor het komt valt zo niet te zeggen, er zitten teveel voor mij onbekende onderdelen in koelpasta om daar een zinnig antwoord op te geven. Ik kan me enkel voorstellen dat er bij de koper oppervlaktes een gedeelte in de microgroeven gaat zitten die nikkel blokken niet hebben. En dat is eigenlijk precies waar koelpasta voor is gemaakt.
Nogmaals: ik wil niet zeggen dat dit doodnormale pasta is. Want ik heb bij JeanPaul gezien wat er nodig was voor het goedje van de IHS af te krijgen. Na een flinke poetsbeurt met zilverpoets (overigens wel een goed middel daarvoor) was de opdruk van Intel alsnog flink vervaagd.
Met normale pasta's zoals MX2/3/4 en dat soort krijg je niet zulke vlekken als de Coollaboratory. Nu is de Liquid Ultra natuurlijk ook een heel ander soort pasta, het is vloeibaar metaal. Dit vreet zich in het IHS en ga je zonder schuren niet weg krijgen. Met een beetje pech krijg je het helemaal niet meer weg.
Bij mijn EK Supreme HF was dat super goed te zien. Die is natuurlijk gepolijst en blinkt als de malle. Na het gebruik van de Ultra kon ik wel janken hoe het eruit zag en dat krijg je niet zomaar weg gepoetst.
Met normale pasta's moet het minimaal wel een jaar of 2 erop zitten wil je vlekvorming krijgen dat echt moeilijk te verwijderen is. Ik heb nog nooit met normale pasta zulke vlekken gehad.
Daarintegen, het is bekend dat dit product zulke vlekken achterlaat. Het is verder niet schadelijk voor je prestaties oid, het blijft de allerbeste ,,pasta'' op de markt die wel degelijk een aantal graden verschil maakt. Ik zou het zelf ook niet meer gebruiken overigens.
correct me if i'm wrong maar is het niet juist de bedoeling dat de pasta die plekken waar ruimte is juist opvult om een beter thermisch contact te krijgen tussen het koelblock en de IHS?
Dus met een klein beetje pasta erbij kun je dat block toch zo weer gebruiken?
Maar aangezien ik de Sr-2 van sander heb overgenomen en uiteraard zat daar nog de ultra liquid op .
Deze heb ik er af gekregen naar 2 uur te poetsen met Silvo ( is poets middel voor echt zilvergoed, wat wij thuis in de zaak gebruiken ) Ik raad echt iedereen dit spul AF ! voor 1 a 2 graden minder tegen over een AS5 of MX4 is je garantie verliezen het simpel weg niet waard.