• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Vervanger voor 190mm fan van NZXT

jrheuwing

Member
Op dit moment heeft een van de casefans moeite om zijn werk te doen. De fan maakt behoorlijk wat lawaai en de draaisnelheid is niet wat je er van verwacht. Om van de geur maar niet te spreken. De fan draait al meerdere jaren in de PC dus het is waarschijnlijk het lager dat zijn beste tijd heeft gehad.

Een zoektocht op internet heeft nog geen resultaat opgeleverd om een vervanger te vinden. De grootte van 190 mm is volgens mij alleen maar bij de NZXT Panzerbox gebruikt. Weet iemand of een fan van 200mm ook past?

Het type nr. van de originele fan is: DF2003012SEHN. Bijna alle resultaten verwijzen naar een review van de Panzerbox case en er is zover ik het kan zien geen webwinkel die 190 mm fans in de verkoop heeft. Ik ben wel opzoek naar een vervanger ook al draait de PC nu zonder fan ook goed en de temperatuur blijft nog netjes binnen de normen. De andere fans draaien nu harder dan normaal.
 
fans al eens gestofzuigt? gehele pc trouwens een stofzuigen, en zien wat het dan geeft.
de geur kan van stof zijn of effectief de lager.
eens vragen aan nzxt of ze bij spareparts niet dezelfde fan hebben?
 

jrheuwing

Member
Een keer in het jaar wordt de PC stofvrij gemaakt. Hierdoor weet ik zeker dat het geen stof is wat de geur verspreidde. Het kleine beetje wat er op de propeller zat kan volgens mij niet de oorzaak zijn.De geur is kenmerkend als iets chemisch. Ik denk iets van een elco of halfgeleider die het einde nadert.

Ik heb de fan een tijdje apart laten draaien en de stroom is hoger dan de fabrieksopgave en de propeller zie je schommelen in de behuizing. Tevens is het mogelijk om de fan stil te zetten door met je vinger tegen het hart van de propeller te drukken. Dit alles bij een spanning van 12 V. Dit lukt niet bij andere fans die normaal werken. Tijdens het proberen wou de fan af en toe ook niet draaien. Alleen door de spanning iets te verhogen en er een zetje aan te geven begon deze weer.

Op de site van NZXT kan ik geen fan vinden die 190mm is. Ik kan er wel een mail heen sturen om te zien of ze er nog een hebben liggen.
 

jrheuwing

Member
Ik had ook een mail naar NZXT gestuurd en zij zeggen dat je gewoon een 200 mm fan kan nemen. Het blijft wel gek, maar even snel een bestelling plaatsen zodat de andere fans langzamer kunnen draaien en de temperaturen iets naar beneden gaan.
 

jrheuwing

Member
k.3nny bedankt voor je reactie. Het klopt dus echt dat de fan dus 200 mm is. Ondertussen de nieuwe fan binnen en deze is exact gelijk aan de oude fan. Het blijft een raadsel waarom er over 190 geschreven wordt terwijl het een 200 mm fan is.

Na installatie was er alleen een probleem met de fancontroller. De fan was wel in snelheid te regelen, maar de fancontroller gaf de snelheid van de fan niet weer. Wanneer je de fan op het moederbord aansluit werd de snelheid wel weergegeven. Blijkt de oplossing eenvoudig te zijn. Gewoon even de spanning van de controller afhalen en daarna is de snelheid zonder problemen uit te lezen.
 
Bovenaan