• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Totale noob, deep dive, help aub.

JGC

New member
Hallo allemaal goedendag,

Inleiding ( Kun je overslaan )

Hoi ik ben een ouwe kerel die al zijn hele leven pc's bouwt voor vrienden, kennissen, collega's etc. De eerste pc die ik bouwde had een Pentium 75 cpu. Ik heb wel eens zo een vrieskist ding geprobeerd met een cpu koelkop die -75 werd. Lang verhaal kort, slang condenseerde in hete case druppelde op GPU en nou ja, geen succes.
Ik ben al enkele jaren bezig onderdelen te verzamelen voor mijn ultieme pc en die moet natuurlijk worden watergekoeld. Bijna 3 jaar geleden op Tweakers een Lian Li desk gekocht de DK-05 waar een tweaker al aan begonnen was met bouwen. Toen een jaar later een nieuwe RTX 3080 waar ik niet veel later een nieuw koelblok voor kon bemachtigen met achterplaat van iemand die de GPU niet meer kon krijgen. Bij de desk kwamen nog 2 radiatoren dus happy times. Nu op een punt gekomen dat we wat geld kunnen spenderen aan een hobby dus mijn vrouw zei dat ik maar eens loos moest gaan. Dus dat deed ik natuurlijk graag. Wel een behoorlijk project omdat dit de eerste uitvoering van dit bureau is en je er veel aan moet doen om het allemaal te laten werken. Dit icm het feit dat ik nog nooit zoiets heb gebouwd een behoorlijke uitdaging. Dus wat hulp is erg welkom.


Onderdelen
Lian Li DK 05 ( Niet de F maar de voorloper ) https://lian-li.com/product/dk-05f/
Moederbord : Asus Rog Hero X670E https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair-x670e-hero-model/
CPU : AMD 7700X CPU koelblok : https://www.highflow.nl/watercooling/water-blocks/cpu-blocks/amd/ek-quantum-velocity-d-rgb-am5.html ( In bestelling hier )
GPU Asus TUF RTX 3080 Koelblok: https://www.highflow.nl/watercoolin...f-rtx-3080-3090-d-rgb.html?variation_id=16755 met bijbehorende achterkant
2 radiatoren: https://www.amazon.com/EKWB-EK-CoolStream-Radiator-Dual-Black/dp/B00H3O0I12
Nog in de bestelling hier: https://www.watercoolinguk.co.uk/p/Thermaltake-Pacific-R22-POM-Tube-Reservoir-220mm_57351.html


Ok nu mijn vragen: Passen al deze onderdelen bij elkaar ? Ik heb bewust gekozen voor hetzelfde merk grotendeels ( EK WB ) en allemaal nickel/plexi.
Ik wil graag een hard tubing: https://www.highflow.nl/watercoolin...t-hardline-satin-white-12mm-tubing-3x-1m.html past dat overal op ?
Ik heb nog geen pomp besteld, is een pomp voldoende voor deze loop ? Iemand een aanbeveling ?
Ik wil graag ook waterkoeling op mijn geheugen. Ik weet dat het weinig actueel nut heeft maar ik wil graag een goed uitziende loop hebben, niet te iel in zo een grote kast. Ik dacht hieraan: https://www.highflow.nl/watercoolin...locks/ek-ram-monarch-x4-clean-csq-nickel.html commentaar graag.
Mijn radiatoren hebben 2 ingangen maakt het iets uit waar ik mijn in en uit doe ? Ik monteer ze liggend.
Waar kan ik het beste een drain monteren behalve natuurlijk op het laagste punt. Voor of na de pomp ? Graag suggesties voor een goede drain.


Dit is een beetje het idee :
Ik heb alleen mijn "zijkanten" verder naar buiten en kan dus niet de leidingen erdoorheen laten lopen. Ik wil dus een mooie loop bouwen in de bak. Mijn radiatoren komen hier op de achterkant. Ik wil graag de 2 reservoirs idd zo liggend hebben op dezelfde plek.

Alle tips en hulp zijn welkom. Mocht je in de buurt van Amersfoort wonen en live je ervaring met me willen delen is dat fantastisch en staat de goede bonen koffie voor je klaar :)
Alvast bedankt, sorry voor de lap tekst. Het is dom om dit als eerste waterkoeling te bouwen maar zo loopt het nu eenmaal.
 
Welkom op het forum en alvast veel lees en type plezier hier :)

Passen al deze onderdelen bij elkaar ? Ik heb bewust gekozen voor hetzelfde merk grotendeels ( EK WB ) en allemaal nickel/plexi.
Ja dat past

Ik wil graag een hard tubing: https://www.highflow.nl/watercoolin...t-hardline-satin-white-12mm-tubing-3x-1m.html past dat overal op ?
Ja dat past, je hoeft alleen de juiste fittingen erbij te bestellen (G1/4, 12mm), die kan je hier vinden:

Ik heb nog geen pomp besteld, is een pomp voldoende voor deze loop ? Iemand een aanbeveling?
Een D5 pomp is altijd een aanrader, voorbeelden:

Als je het budget hebt is een dual D5 pomp ook een aanrader, gezien jouw loop best groot is:

Ik wil graag ook waterkoeling op mijn geheugen. Ik weet dat het weinig actueel nut heeft maar ik wil graag een goed uitziende loop hebben, niet te iel in zo een grote kast. Ik dacht hieraan: https://www.highflow.nl/watercoolin...locks/ek-ram-monarch-x4-clean-csq-nickel.html commentaar graag.
Het is inderdaad niet nodig, een beetje airflow is voldoende voor geheugenmodules.
Maar anders kan je inderdaad het genoemde blokje erop zetten.

Mijn radiatoren hebben 2 ingangen maakt het iets uit waar ik mijn in en uit doe ? Ik monteer ze liggend.
Dat maakt niet uit, de volgorde in de loop maakt niets uit, behalve dat het reservoir altijd voor/boven de pomp moet, zodat de pomp nooit droog kan draaien (daarvan gaat de pomp kapot).

Waar kan ik het beste een drain monteren behalve natuurlijk op het laagste punt. Voor of na de pomp ? Graag suggesties voor een goede drain.
Voor of na de pomp maakt niet veel uit, dus zo laag mogelijk, maakt niet uit waar in de loop, dan zorgt de zwaartekracht ervoor dat de koelvloeistof eruit loopt.
Zie hier voor inspiratie:
 
Freddy reuze bedankt dat je de tijd hebt genomen om in detail mijn vragen te beantwoorden. Ik ga dankbaar gebruik maken van je kennis en ik ga me even inlezen over die Xtop Revo dual 5. Er loopt momenteel een actie met Black Friday korting dus die gebruik ik denk ik om alles compleet te maken.
 
Beste Freddy :) ,

Ik heb vandaag een mock up gemaakt van mijn build. Ik wil de binnenkant van het bureau nog aanpassen door er plexiglas platen in te leggen en deze te spuiten. Ik heb nu wel een paar vragen over de loop:

Kan / moet ik in de reservoirs die vulpijpen binnen in weg halen ?

Ik wou de loop laten lopen van het reservoir rechts boven naar de linker, naar de pomp, naar de linker radiator, naar de cpu, naar de gpu, naar het geheugen, naar de rechter radiator en dan terug naar het reservoir. Kan dat ? Of verlies ik te veel druk door hem eerst door een radiator te laten lopen ? Ik heb die dubbele EK Xtop pomp gekocht die je had aanbevolen.

Alvast bedankt voor jou / jullie hulp. Alle tips zijn natuurlijk van harte welkom ! De drain wou ik trouwens rechts onder plaatsen na de radiator.IMG_20221124_151310.jpg

IMG_20221124_173635.jpg
 
Dank je Das Experiment voor je snelle reactie. Sorry voor de vele vragen ik ben nog een beetje onzeker over waterkoeling maar tegelijkertijd erg opgewonden dat ik nu de kans heb om deze pc te bouwen. Ik droom al heel, heel lang over een pc als deze. Ik ben jaren geleden al begonnen met dingen te kopen en kan amper geloven dat ik nu in staat ben dit te maken :) .
 
Absoluut. Ik ben nu bijna klaar met het gereed maken van de binnenbak van mijn bureau maar weet nog steeds niet wat de beste opstelling is. Het liefst zou ik mijn GPU vlak leggen omdat dan alles goed zichtbaar is maar dan moet ik een behoorlijk complexe steun gaan bouwen. Tevens blokkeert mijn GPU dan een stuk van mijn mobo dat oplicht.... Ik heb een 7 inch beeldscherm dat ik heb getest op mijn vorige systeem en graag zou ik dat inbouwen om Aida64 op te draaien met data van het hele systeem maar zelfs in een grote bak wordt dat lastig qua ruimte. Kortom verwarring en opwinding, kan niet wachtten tot het vullen van de loop :) .

Wel nog een vraag: Mijn mobo heeft 1 aansluiting die heet WPump1 maar ik gebruik een dubbele pomp. Kan ik deze aansluiten met een Y stekker ?

Alvast bedankt mannen :)
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan