• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

speaker tas met usb poort

Beste HF'ers,

Ik heb een poosje terug in mijn schooltas 2 speakers gebouwd met een klein versterkertje en een accu en dat werkt allemaal prima.

nu heb ik het idee om er een usb poort bij te doen waarmee ik mijn telefoon kan opladen op school. alleen ik zit een beetje vast hoe ik dit het beste kan aanpakken.

ik heb een accu die ik kan instellen op : 5v, 6v, 7,5v 9v, 12v, 14v, 16v en 19v

ik zet hem altijd op 12v omdat mn speakers dat nodig hebben

na wat googlen kwam ik erachter dat een usb poort 5v nodig heeft. nu is dus de vraag wat kan ik het beste doen?

de accu op 19v instellen en dan proberen hem naar 17v te krijgen en dan de speakers en de usb in serie te zetten

of de accu op 12v laten en dan de usb parallel schakelen met de speakers en dan de voor de usb de 12v naar 5v omzetten

en nog een vraagje, kan ik met zo'n soort schakeling mijn voltage van 12 naar 5v of van 19 naar 17v omzetten?

000097.jpg

000097.pngIC1 = LM317
R1 = 220Ω
R2, R3 = formule_lm317_1.gif
D1 = 1N4001 - 1N4007
C1, C3 = 1µF, 63V
C2 = 100nF, 63V
 

enthernal

underwater
Ik zou je 'batterij' eerst eens goed onderzoeken. Van batterijen kan normaal gezien het voltage niet regelen, tenzij je zeer ineffecient zou gebruiken. Vermoedelijk zit er al een soort van spanningsregulator op.

Zoizo zou ik ze niet in serie zetten. Dan ga je ofwel teveel stroom door je usb-poort laten gaan, of niet genoeg stroom voor je boxen hebben. Als je het gewoon zo aansluit het eerste, als je met een weerstandje werkt eerder het tweede.

Er zijn twee logische aanpakken:
je zet je bron op 12V voor je speakers en daar parrallel op een 12V -> 5V spanningsregelaar voor je usb-lader. Hoe efficient dat is is echter maar de vraag (die '7V' die overschiet moet ook ergens naar toe en meestal is dat naar een weerstandje of direct naar de grond).

De andere optie is je bron op de max zetten, 'x'V en daar een spanningsregelaar op van 12V. Daar gaat dan op een bepaald punt 7V van naar de ground/weerstand, daar kan je dan een 'x'V naar 5V spanningsregelaar op zetten. Op zich niet zo verschillend van serie, maar toch beter omdat je twee verschillende circuitjes hebt.

Maar het is al een hele tijd geleden dat ik nog met elektronica bezig was, misschien even wachten op wat wwwicked of andere kenners denken ;)
 

Sw333t

I Love my NUC
Wat voor accu is het precies?

Om het makkelijker te houden, zet de accu op 12V.

Koop dit ding: usb lader sigarettenaansteker

Trek hem uit elkaar en je hebt je USB. Er zijn goedkopere overigens, maar die zijn qua overspanningsbeveiliging nogal zeer karig uitgevoerd.
 
Bovenaan