Net bij de dokter geweest.
elke keer op dezelfde plek een stekende pijn, alsof iemand met een ijspriem erin steekt. duurt 1 tot 3 seconde per keer.
diagnose:
Trigeminus neuralgie
Niet de meest vóórkomende vorm van aangezichtspijn, wel de bekendste en beruchtste.
De idiopathische Trigeminus neuralgie heeft de volgende kenmerken:
De pijn beperk zich tot één zijde van het gelaat.
Komt voor bij ouderen vanaf 55, 60 jaar.
Aanvallen van zeer korte duur: 1 à 2 seconden, de zogenaamde tic douloureux.
De pijn treedt spontaan op of kan door aanraking getriggerd (opgeweld) worden.
Kenmerkend zijn de trigger-points, die gelokaliseerd zijn bij de neusvleugel, de mondhoek en boven de wenkbrauw.
De trigger-points worden geactiveerd door aanraking van bepaalde huidgebieden en door bijvoorbeeld praten, eten, kauwen, wassen en tandenpoetsen. Wind en plotselinge temperatuurwisselingen kunnen ook de pijn opwekken.
Is een juiste diagnose gesteld, dan nog is het zoeken naar een goede behandeling. Want, wat bij de één tot volle tevredenheid werkt, helpt een ander in het geheel niet.
Al met al ben ik blij dat het geen clusterhoofdpijn is, dat is een ergere variant (zwaardere broer ervan), Onder de omschrijving wat clusterhoofdpijn is staat een filmpje wat er tijdens een clusterhoofdpijn gebeurd:
WAT IS CLUSTER HOOFDPIJN?
Clusterhoofdpijn is een zogenaamde vasculaire hoofdpijn, d.w.z. dat het bloedvaten betreft.
Een hoofdpijn die optreedt in aanvallen, die duren van circa 15 minuten tot 3 uren met een aanvalsfrequentie van 1 per 2 dagen oplopend tot 6 á 8 aanvallen per 24 uur en vaak op vaste tijden met een voorkeur voor de nacht. Daarom wordt deze hoofdpijn ook wel "wekkerhoofdpijn" genoemd.
Sommige patiënten voelen zich na een aanval opgelucht; de pijn is dan helemaal over! Bij anderen blijft er een zeurende, maar draaglijke pijn over (meestal achter het oog), tot de volgende aanval begint.
Men spreekt van clusterhoofdpijn wanneer de volgende symptomen zich voordoen:
- Tenminste 5 aanvallen gehad.
- De pijn is altijd uitsluitend éénzijdig gelokaliseerd met een voorkeur voor achter en rond het oog. Het is een felle pijn, die plotseling en zonder waarschuwing vooraf komt opzetten en wel wordt omschreven alsof er een dolk door het oog wordt gestoken. De pijn bereikt binnen enkele minuten haar hoogtepunt.
Daarbij is het aangedane oog vaak rood, traant overvloedig, terwijl de pupil vernauwd kan zijn. Het ooglid kan oedemateus gezwollen zijn en enigszins afhangen.
De neus doet ook mee, waarbij het neusgat aan de zijde waar de pijn zetelt, verstopt is en/of een waterig vocht afscheidt.
- De patiënt transpireert hevig; misselijkheid en braken komen zelden voor.
- Bewegingsdrang (ijsberen).
- De aanvallen zijn in de tijd "gebundeld", d.w.z. dat de patiënt er gedurende een periode van weken tot maanden last van heeft, om daarna gedurende maanden tot zelfs jaren aanvalsvrij te zijn totdat een nieuwe "cluster" optreedt. De aanvallen komen dus in "groepjes" (clusters) voor, vooral in de herfst of lente. Dit noemt men de periodische cluster.
Minder vaak komt de chronische cluster voor met dezelfde hoofdpijn eigenschappen echter met dit verschil dat er geen periodes zijn waarbij de aanvallen wegblijven.
Een tegenstelling met migraine is het gedrag. Een migrainepatiënt wil het liefst rustig liggen in een donkergemaakte kamer. Bij een aanval van clusterhoofdpijn, die werkelijk tegen het ondraaglijke is, gaan veel patiënten ijsberen en vertonen niet zelden agressief gedrag ten opzichte van zichzelf met slaan tegen het hoofd of bonken van het hoofd tegen muur of vloer.
DE FILM:
[ame=http://nl.youtube.com/watch?v=v9FMaozTgTM]YouTube - Cluster headache[/ame]
[ame=http://nl.youtube.com/watch?v=GotgWvyv0T4]YouTube - Cluster Headache Attack (Cefalea a Grappolo) Italy[/ame]
[ame=http://nl.youtube.com/watch?v=RE76s2oXFE0]YouTube - cluster headache hoofdpijn Netherlands[/ame]