• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Dyson Fanless ventilator

Source

Mr. Grillmeister
Dyson komt met bladloze ventilatortechniek

De man die de stofzuiger opnieuw uitvond, James Dyson, heeft nu ook de welbekende tafelventilator onder handen genomen. Zijn ontwerp zonder bladen zou voor computerkoelers ingezet kunnen worden, maar de kosten zijn exorbitant hoog.


Het nieuwe ventilatorontwerp van Dyson voorziet slechts in een ring waar lucht doorheen geblazen wordt. De bij conventionele ventilators gebruikelijke bladen die de lucht voortstuwen, ontbreken bij Dysons vinding geheel: de lucht wordt door een interne motor de holle ring ingestuwd. Die ring heeft intern een profiel als een vliegtuigvleugel, waardoor de lucht door aerodynamische werking wordt versneld. Het vliegtuigprofiel zorgt voor een lage luchtdruk in het midden van de holle ring: de lage druk zuigt lucht aan en onderhoudt daarmee een constante luchtstroom.


De Dyson Air Multiplier, zoals de ventilator genoemd wordt, zou veiliger zijn dan conventionele ventilators: er kunnen geen vingers door de bladen geraakt worden. Ook zouden ze gemakkelijker kunnen worden schoongemaakt. Het energieverbruik is gelijk aan dat van reguliere fans, maar de prijs van een tafelmodel is stukken hoger dan die van de conventionele varianten: Dyson denkt tweehonderd Engelse pond voor een tafelventilator te kunnen vragen. Of die hoge prijs ook voor een eventueel voor de computer te ontwikkelen variant zou gelden, is op dit moment nog niet te zeggen.
1255422817.jpeg


Dyson komt met bladloze ventilatortechniek | Core | Tweakers.net Nieuws
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan