• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Waterkoeling lektesten met lucht

Mortum

New member
=== update 29-06-2016 ===

Aqua-Computer heeft jouw idee overgenomen :p

Ze hebben nu dit:Aquacomputer Dr. Drop pressure tester incl. air pump - 34087


=============

Waarom doet niemand dit?

Men nemen: (bijv.)
Analoge drukmeter

een verloopje naar 3/8" (of de grootte die je op je loop kan aansluiten)


Breng de loop onder druk (volgens mij is 1 bar ook ruim voldoende, 0,6 lijkt me beter)
Draai het kraantje dicht en laat het geheel voor een paar uur staan, als druk gelijk is na X uur dan is er geen lekkage.

Voordelen: Lekkage is geen vloeistof op je hardware en dus geen kans op kortsluiting.

Nadeel: testen kost minimaal een uurtje of 6
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sw333t

I Love my NUC
Omdat lucht geen water is. Een lek kan ook komen doordat een rubber vervormd door het water, wat bij lucht niet zo zal zijn. Dan heb je weliswaar getest met lucht en heb je later alsnog een waterlek door een rubbertje van een paar cent ;).

Vloeistof op je hardware hoeft ook niet perse, je zou zelfs de complete loop compleet op kunnen bouwen zonder de hardware erbij in de buurt te hebben. Alsnog, het kan maar wordt niet vaak gedaan.

Enige wat ik de mensen wil meegeven, een mobo zonder stroomvoorziening vanuit de voeding heeft alsnog spanning vanuit het batterijtje dat op het moederbord zit. Haal die er gewoon uit bij lektesten. 3V klinkt niet veel, maar pc elektronica is zeer gevoelig.

Valt er dan alsnog vloeistof in/op je moederbord: op de kop in een grote bak met rijst (helemaal erin) en een paar dagen laten liggen. Verwarmen mag, maar ga niet als een gek zitten fohnen (doe je meer kwaad mee dan goed).

Wat je nadeel betreft, een goede lektest met vloeistof kost je ook wel aardig wat uren.
 

Mortum

New member
Thanks voor de toelichting!
tbh is dit de eerste keer dat ik die uitspraak hoor. (rubber vervormen door water en daardoor lekkage, kan hooguit verzinnen dat dit door temperatuur zou kunnen komen)


Toen ik nog in de onderhoud zat bij een olieraffinaderij testte we het gelaste leidingwerk ook altijd met lucht (dan ook 10 bar), dit werd altijd vermeld als voldoende.
(temp van vloeistof die daarna door de leiding ging was rond de 70°c, Olie en om te spoelen heel heet Demiwater)

Weliswaar was dat allemaal een schaal groter als het leidingwerk in een pc, maar het principe leek mij hetzelfde.

(pakkingen tussen flensen waren ook rubber, EPDM/SBR 65º shore A)
 
Laatst bewerkt:

Sw333t

I Love my NUC
Wil niet zeggen dat het gebeurd, maar de beste resultaten krijg je door te testen met de materie die je uiteindelijk ook gaat gebruiken.

Meeste O-ringen (fittingen / adapters) staan niet in direct contact met water overigens ;). Alleen de rubbers tussen koelblokken staan in contact met.

Het rubber zal overigens ook een compleet andere samenstelling hebben in vergelijking tot olieraff zaken.
 

Mortum

New member
Maar de beste resultaten krijg je door te testen met de materie die je uiteindelijk ook gaat gebruiken.
Eens!

het gaat mij er ook gewoon meer om dat het risico van lekkage momenteel niet weg te denken is bij custom waterloops.

Daarom ook dit draadje zodat sowieso de grootste oorzaken van lekkages, (fittingen niet goed aangedraaid en afsluitdopjes vergeten) vroegtijdig worden opgespoord.

Ook als je bedenkt dat de dichtheid van lucht 10x lager is dan van water, leek het mij wel een slimme zet om een lektest eerst "droog" uit te voeren.
 

l3p

Moderator
Forumleiding
Het is veel beter om te testen met lucht. Als je loop lucht dicht is, weet je zeker dat hij waterdicht is
(Is voor mij heel lang geleden maar heeft dat te maken met viscositeit?)

Ik heb er al een paar keer over gedacht om zoiets te maken met G1/4 aansluitingen maar ivm tijdgebrek en luiheid nooit gedaan.

Wat ik dus altijd doe, ergens in de loop een (Bitspower) kraantje schroeven, met de mond op druk blazen (Heb op de zaak eens met een digitale drukmeter getest en haalde hoogste, 3 bar)
Als ik dan de volgende dag het kraantje opendraai en ik hoor .. psssssssssss. Dan weet ik dat ik goed zit :)
 

Mortum

New member
Viscositeit is meen ik enkel de "vloeibaarheids waarde" dus niet van toepassing op gassen (lucht) maar dat was idd ook mijn gedachte.
 

l3p

Moderator
Forumleiding
Juist omdat je bij een vloeistof te maken hebt bij viscositeit en bij lucht niet. Dat bedoelde ik eigenlijk. Het is een vloeistof dus het is iets met een hogere dichtheid dan lucht en gaat dus minder snel door zon klote crack in bijv acrylic :p
 

l3p

Moderator
Forumleiding
Ik mag het altijd graag in de praktijk vergelijken. Doe maar eens stroop in je ruitensproeier reservoir, dat gaat er denk ik niet uit komen :)
 

Vissa

Vissa!
In de industrie is het heel gebruikelijk om met lucht of andere soorten gassen te lektesten. Druktesten wordt juist weer met vloeistof gedaan.

Zoals lep al aangeeft ontsnappen gassen veel gemakkelijker door de kleinere moleculen hiervan. Als de druk in je watercooling loopje niet zakt kun je zeker zeggen dat het met water ook dicht is! :)
 

Mortum

New member
Haha, we bedoelen allemaal hetzelfde ;) (zit op mobiel dus was niet zo heel duidelijk), point made in ieder geval :D nog steeds zie ik bij iedereen een bijna vertrouwd gezicht van hun PC vol met tissues.

Is het gewoon vanwege het feit omdat het juist vertrouwd is, of omdat Men nog niet echt verder heeft gedacht?

Misschien een aantal setjes aanschaffen, verloopstukjes erbij bundelen en onder "HighFlow huismerk" verkopen :D :p
 

l3p

Moderator
Forumleiding
Dat is inderdaad een 2e punt. Als je test op lekken en je hebt een lek. Wel handig dat je dat niet hebt te ontdekken met een vloeibaar iets over je spullen.
Die lucht over de tafel, tegels en hardware vind mijn vrouw veel minder erg.
 

l3p

Moderator
Forumleiding
In de industrie is het heel gebruikelijk om met lucht of andere soorten gassen te lektesten. Druktesten wordt juist weer met vloeistof gedaan.
Deze druktesten gaat het dan meestal wel over tientallen of honderden barren. En deze druk bereik je veel eerder met een vloeistof omdat hiervan de moleculen weer dichter op elkaar zitten :)
 

Mortum

New member
voordeel van lucht is dat lekkages best wel herrie maken (of ik ben er gewoon gevoelig voor).

zorg dat de ruimte niet te veel omgevingsgeluid heeft en volg de "Sssssssssssshhhhhhh" en je heb het lek zo gevonden. :D
En anders de fittingen allemaal gewoon een keer extra aandraaien met de hand.
 

Sw333t

I Love my NUC
nog steeds zie ik bij iedereen een bijna vertrouwd gezicht van hun PC vol met tissues.

Is het gewoon vanwege het feit omdat het juist vertrouwd is, of omdat Men nog niet echt verder heeft gedacht?
Denk dat het ook wel iets is om te showen ;). Het ziet er voor het publiek natuurlijk ook geinig uit.

Ja ga dan maar eens een klein lek opsporen in je WC loop. Best lastig denk ik als het klein is. :)
Coloured smoke. Dan krijg je een lek ook bij lucht gekleurd.
 

Sw333t

I Love my NUC
Denk het niet eigenlijk. Heb hier een rookmachine staan en die slangen (overigens van Tygon) zijn na dik 3 jaar nog steeds doorzichtig.
 

Mortum

New member
Denk het niet eigenlijk. Heb hier een rookmachine staan en die slangen (overigens van Tygon) zijn na dik 3 jaar nog steeds doorzichtig.
Slim!
als je kijkt naar de samenstelling van de "rook" zie je dat het (Demi-) waterdamp en Glycerine is, dat laatste had ik in eerste instantie even een twijvel over, maar blijkt dus gewoon veilig te zijn (mits de ruimte geventileerd is).

Enkel was ik juist blij om "goedkoop" een lekkage veilige lektest te verzinnen, even een rookmachine aanschaffen maakt het weer duur :p
 

Sw333t

I Love my NUC
Rollen keuken papier zijn nog goedkoper dan zo'n analoge drukmeter ;).

Kortom, het kan een hoop schelen als je in real life wilt testen, maar als je er goed over nadenkt en alle fittingen naloopt kan je gewoon lektesten met water zonder problemen.

Als extra tip: Bij huidige hardware: Ontstof de boel eens goed. Koelvloeistof geleid niet, koelvloeistof + huisstof wel ;).
 
Bovenaan