• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Spierpijn! Wat is het? Doortrainen of niet?

Freddy

Administrator
Forumleiding
Artikeltje over spierspijn :)


Spierpijn?
Spierpijn is een sensatie die optreedt nadat de spieren een inspanning hebben moeten leveren dat zwaarder is dan wat de spier gebruikelijk gewend is. De symptomen die optreden zijn stijfheid, krachtsverlies en een onaangenaam gevoel in de spieren. Bovendien zorgt de zwelling die tijdens het herstel optreedt voor meer druk op de zenuwen waardoor je minder controle over het betreffende lichaamsdeel hebt.


Vormen van spierpijn
Er zijn drie vormen van spierpijn, te weten; pijn tjidens een inspanning, acute pijn door spierkrampen en spierpijn die geleidelijk de dag na het sporten komt opzetten. Iedere vorm van spierpijn heeft zo zijn eigen oorzaak en kenmerken. De eerste vorm van pijn kan door overbelasting komen met als gevolg dat er een blessure is ontstaan. De tweede vorm van spierpijn wordt veroorzaakt door een tekort aan vocht of magnesium in het lichaam. Door overmatig zweten in een warme omgeving kan het lichaam een teveel aan magnesium kwijtraken. De laatste vorm van spierpijn komt na ongeveer 12 uur tot uiting en kan enkele dagen aanhouden. Na plus minus 48 uur is de spierpijn doorgaans het hevigst. Deze vorm van spierpijn zal hier verder besproken worden.


Oorzaak van spierpijn
Door intensieve lichamelijke inspanning ontstaat er een ophoping van melkzuur in de spieren. Lange tijd is er aangenomen dat een ophoping van deze afvalstof de oorzaak zou zijn van spierpijn. Er zijn momenteel een tweetal nieuwe theorieën in omloop. Over de oorzaak van spierpijn zitten de onderzoekers nog niet geheel op dezelfde lijn. De eerste theorie gaat er van uit dat spierpijn ontstaat door toedoen van beschadigingen van de spiervezels als gevolg van lichamelijke belasting. Deze beschadigingen zijn nodig om een spier te laten groeien en sterker te maken en is een natuurlijk proces. Andere onderzoekers zijn van mening dat niet de beschadiging van het spierweefsel de oorzaak van spierpijn is, maar juist het herstelproces van de beschadigde spiervezels.


Welke oefeningen zorgen voor spierpijn?
Ooit wel eens een bergwandeling gemaakt? Wellicht is het je opgevallen dat je bij het omhoog lopen geen spierpijn hebt ervaren maar wel de dag nadat je de berg afwaarts bent gegaan. Bepaalde sporten en bewegingen zijn namelijk gevoelig voor spierpijn. Het zijn voornamelijk excentrische contracties die voor spierpijn kunnen zorgen. Excentrische contracties zijn bewegingen waarbij de spier tijdens het aanspannen in lengte toeneemt. Een voorbeeld van een dergelijke beweging is het opdrukken. Wanneer je tijdens het opdrukken langzaam met de neus richting de grond gaat wordt je borstspier verlengd.

Voetballers hebben vaak aan het begin van het seizoen spierpijn aan de hamstrings (achterdijbeenspier). Een tegenhanger van een excentrische bewegen is concentrisch oefenen. Hierbij wordt de spier tijdens het aanspannen verkort. Denk aan het trainen van de biceps (bovenarmspier) waarbij de pols richting de schouder beweegt.


Preventie en behandeling van spierpijn
Spierpijn heeft niet louter negatieve kanten. Spierpijn heeft ook een preventieve werking. Zoals eerder werd aangestipt zijn de gevolgen van spierpijn o.a. dat de kracht in de spier afneemt, alsmede de bewegelijkheid. Deze symptomen van spierpijn maakt je als sporter tijdelijk minder actief en behoed je voor verdere schade aan de spiervezels. Dit komt ten goede aan het herstelproces. Voor een sporter is rust net zo belangrijk als inspanning.

Regelmatig doen sporters aan een warming-up en cooling-down. De warming-up wordt doorgaans gedaan om de kans op blessures te laten afnemen en een cooling-down om de afvalstoffen in de spier te verdrijven. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een cooling-down er niet voor kan zorgen dat de mate van spierpijn zal afnemen of dat je sneller zult herstellen daarvan. In de dagen dat de spierpijn aanwezig is kan lichte duurtraining kortdurend de pijn in de spieren laten afnemen, maar niet wegnemen.

Daarentegen werkt een massage enigszins pijnreducerend, al is dat effect voor een merendeel van de sporters te verwaarlozen. Massage werkt alleen om de pijn te laten afnemen en heeft geen invloed op de spierfunctie. Direct na het sporten geeft het beste effect. Cryotherapie, Wisselbaden, rekoefeningen, homeopathie en ultrageluid hebben geen enkel effect op het versnelt herstellen van spierpijn, alsmede de spierfunctie. Let wel op dat je de kuiten en benen in tijde van spierpijn niet wederom flink gaat oprekken. Je zal hiermee het herstel van spierweefsel vertragen. Een eiwittenshake zorgt voor een sneller herstel van de spier, maar kan de de periode van spierpijn niet verkorten.


Conclusie
Concluderend kunnen we stellen dat spierpijn moeilijk te behandelen is en we het gewoon moeten laten ‘uitzieken’. Om de spierpijn te reduceren zou je eventueel de spieren kunnen behandelen met tijgerbalsem. De spier zal er echter niet sneller van herstellen. Het is uit preventief oogpunt wel aan te raden om de spier in de dagen van spierpijn niet nogmaals zwaar te belasten. De gevolgen en symptomen van spierpijn zorgen er voor dat de controle over de spier afneemt waardoor de kans op blessures vergroot wordt.
 
Bovenaan