• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Radiator door spoelen voor gebruik

Zehel

Beginnend wc verslaafde
Komt er trouwens altijd troep uit een radiator of is het gewoon uit voorzorg? Zojuist mijn EK radiator gespoelt met demi-water (lauw) en goed geschud maar kwam na 3 keer spoelen nog niks uit. De hele tijd helder water. Dan mag ik aannemen dat hij schoon is?
 

soppy

Topic polluter
dan kun je er inderdaad vanuit gaan dat de radiator schoon is bij mij kwam ook niks uit mijn nieuwe radiatoren, het is voornamelijk uit voorzorg.
 

dopestuff

Moderator
Forumleiding
je kan bij het water ook nog een flinke scheut azijn doen en een minuut of 5 laten staan (niet vergeten!) dat helpt ook wel goed met het overtollige soldeerflux los te krijgen

maar idd tegenwordig komt er minder en minder uit de radiatoren

ps: gump je het spoel water niet zomaar in de spoelbak, maar eerst in een glazen kom zodat je het goed kan inspecteren?
 

Zehel

Beginnend wc verslaafde
Had het inderdaad in een glas laten lopen.

Had trouwens niks anders verwacht van EK dat ze hem schoon zouden afleveren :D
 

jcreations

New member
Radiator spoelen

Ik ben al een tijdje bezig met het spoelen van m'n xspc rads. Nu blijft er ondanks al het spoelen nog steeds zeer kleine/fijne zwarte deeltjes eruit komen wanneer ik de rad half vul en daarna flink schud. Dit spul komt er niet uit wanneer ik de rad spoel met een pomp.

Kan ik de rad al als schoon beschouwen of moet ik doorgaan tot er alleen helder water uit komt?

//edit

Heb misschien al een verklaring voor de kleine zwarte deeltjes. Het schroefdraad van de rad is ook zwart gecoat. Elke keer voordat ik de rad schud met water doe ik de doppen weer erop waardoor de coating waarschijnlijk los laat. Als ik de rad dan leeg laat lopen komt die coating mee.
 
Laatst bewerkt:

thaitje

New member
1ste keer radiatoren schoonspoelen?

Ik las dat ik de radiatoren eerst moet spoelen voor eerste gebruik, om zo scherven en andere troep eruit te spoelen.
Maar hoe moet ik dat dan doen?

Kan ik gewoon mijn voeding pakken en dan met mijn Swiftech MPC655 en een 4pin molex connector de pump aanzetten?
Of moet ik al de andere connectors aansluiten op me moederbord?
Zoals CPU connector en 24pin aansluiting etc?

Dit is mijn 1ste watercooling setup. xD
Dus beetje hulp zou fijn zijn. :045:

Hartstikke bedankt.
 

coolfris

Moderator
Forumleiding
De eerste keer spoelen kan je het beste handmatig doen. Herhaaldelijk heftig schudden met een bijna geheel gevulde radiator doet wat meer losgaan dan de redelijk gelijkmatige stroom van een door de pomp voortgestuwd water.

Gebruik heet gedestilleerd of gedemineraliseerd of gewoon kraanwater. Als je voor die laatste gaat moet je op het einde nog wel een paar keer de boel met de twee eerstgenoemden doorspoelen.
Vul de radiator net niet helemaal vol met het hete water. Sluit de openingen af met je vingers (als de temp van het water dat toestaat ;) of met de eventueel meegeleverde kunststof stopfittingen. Begin dan met de eerste schudsessie: heen en weer. op en neer ect ect
Na een paar minuten giet je het water in een helder glas. Houdt dit glas met water tegen het licht en controleer op rotzooi.

Blijf het bovenstaande herhalen totdat het glas met water dat uit de radiator komt volledig helder is. Er zijn radiatoren die na de eerste keer al schoon zijn (of natuurlijk al schoon waren). Er zijn ook radiatoren die in de meeste gevallen bijna niet schoon te krijgen zijn. (de oude thermochill PA serie bijvoorbeeld. )
 

thaitje

New member
Dus ik zou gewoon kraanwater erin kunnen doen en dan goed schudden etc, en dan eruit laten lopen.
En daarna kijken of er nog spul inzit en als alles eruit is dan gedestilleerd water erin doen en schudden?

Wat voor gedestilleerd water moet ik gebruiken dan?
Zoiets als deze:

Feser Aqua - Ultra Pure Water

Thanks for response

Of 1 van deze:

EK-Ekoolant CLEAR premix 1000mL

Feser One Cooling Fluid - PURE / NO UV

Koolance Liquid Coolant Bottle High-Performance 700mL Colorless LIQ-702CL-B

Welke zou je aanraden?

Thanks
 

thaitje

New member
Dus ik zie van de kruidvat kunnen gebruiken om het schoon te maken en dan bijvoorbeeld als ik mijn watercooling setup in elkaar zet, dan bijvoorbeeld die van koolance of feser gebruiken?

Die als loop gebruiken voor in mijn volledig setup met moederbord, waterblocks etc.?
 

XenoMorpH

Active member
In het kort: Ja. maar je kunt ook gewoon kruidvat demiwater gebruiken voor in je loop, met een toevoeging om alg tegen te gaan. Maar de meesten gebruiken kant en klare vloeistof oplossingen zoals Feezer One.
 

Bas Thelen

New member
Hoorbaar losse stukjes metaal in rad

Ik heb onlangs 2 alphacool triple rads aangeschaft en bij 1 van de rads lijken losse stukjes metaal in de rad te zitten die hoorbaar rammelen bij het bewegen van de rad. Zojuist een aantal keren gespoeld met lauw demiwater maar het enige wat eruit kwam waren hele kleine(en weinig) zwarte deeltjes.

Kunnen die losse stukjes kwaad en ga ik dat horen als m'n loop draait? En zo ja, wat kan ik er aan doen?
 

Sanders

Kapitein
Als het daadwerkelijk stukjes metaal zijn moet je deze zeker verwijderen want ze kunnen funest zijn voor je pomp systeem.
Daarnaast lijkt het me niet fijn voor je slangen als hier continue metaal scherven langs racen, na langdurig gebruik kan je slang gewoon scheuren door herhaaldelijke schade.
 

Freddy

Administrator
Forumleiding
Topics samengevoegd, met topic over spoelen van de radiator voor gebruik.

Bij spoelen, de radiator goed schudden en weer weer uit laten lopen, dit herhaaldelijk doen tot water bijna helder is.
Had je dat al gedaan?

Zie ook tips in vorige posts in dit topic.
 

Bas Thelen

New member
Gisteren een groot deel van de dag bezig geweest met spoelen. Heet demiwater met een scheut azijn en 5 minuten laten staan geprobeerd, maar het wil er niet uitkomen. Zelfs geconstateerd dat er in de andere rad ook iets los zit dat waarschijnlijk kleiner is(maar er ook niet uitkomt) en dus minder geluid maakt.

M'n vader ook maar eens laten luisteren/kijken en ook hij is van mening dat die deeltjes er (nu) niet uit kunnen, maar na een tijdje gebruiken wel met catastrofale gevolgen.

Ter illustratie maar eens gebruik gemaakt van m'n youtube kanaal:
 

k.3nny

Oldscool.
Gisteren een groot deel van de dag bezig geweest met spoelen. Heet demiwater met een scheut azijn en 5 minuten laten staan geprobeerd, maar het wil er niet uitkomen. Zelfs geconstateerd dat er in de andere rad ook iets los zit dat waarschijnlijk kleiner is(maar er ook niet uitkomt) en dus minder geluid maakt.

M'n vader ook maar eens laten luisteren/kijken en ook hij is van mening dat die deeltjes er (nu) niet uit kunnen, maar na een tijdje gebruiken wel met catastrofale gevolgen.Ter illustratie maar eens gebruik gemaakt van m'n youtube kanaal:
wow! das niet echt gezond! dat zijn dus hoogst waarschijnlijk soldeer stukken(ja aan dat gerammel durf ik dat wel stukken te noemen :p )
 

Bas Thelen

New member
Bovenaan