• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Moederbord, processor en geheugen voor zelfbouw NAS

Sw333t

I Love my NUC
Zoals de meeste waarschijnlijk wel weten ben ik een zelfbouw NAS aan het maken.

Echter, qua hardware keuze kom ik er niet uit (mobo, cpu + mem). Vandaar dus dit topic, zou het fijn vinden als er mensen met me mee konden denken.

Allereerst de taken die de NAS moet kunnen:

- "Veilige" opslag van data,
- Mail server (Outlook Exchange) kunnen draaien, maximale gelijktijdige gebruikers is 3 (die is ook gelijk het totale user aantal),
- Dienen als lokale printserver voor onze laserprinters (2 stuks, verbinding via USB2),
- Download server (met Alt.Binz, auto PAR en unrar),
- Wellicht het draaien van een mySQL database, maar dat is geen prioriteit die meegenomen hoeft te worden in de keuze van de hardware.

Eisen aan moederbord, processor en geheugen (rekening houdend met de taken):

- Moederbord Asus, Intel of Gigabyte,
- ITX formaat,
- Geen onboard cpu oplossingen, wil de mogelijkheid hebben om later nog te kunnen upgraden/downgraden,
- Zuinig qua stroomverbruik en weinig warmte generatie (ivm stroomrekening, server draait 24/7),
- Minimaal 4x sata300 (sata600 mag, maar is geen vereiste),
- RAID1 functionaliteit, liefst onboard maar als dit niet mogelijk is dan het liefst een moederbord met een PCI-e aansluiting voor toevoegen losse raidkaart,
- Onboard igp/gpu met d-sub aansluiting (of mogelijkheid tot DVI -> D-sub),
- Minimaal 4x usb2 poorten.

Zuinigheid is belangrijker dan performance / luxe aansluitingen (zoals usb3/sata600). Tevens hoeft het kopieren van data naar de NAS ook niet extreem snel te gaan.

Het budget ligt op maximaal 250-300 euro, maar dat is inclusief boot ssd (64gb).

Wat heb je zelf al bij elkaar gezocht qua set:

Intel Kamp:
- Asus P8H77-I,
- Intel Pentium G630T Boxed,
- Corsair Vengeance CML8GX3M2A1600C9W Low Profile White.
Totaal rond 220 euro.

AMD Kamp:
- Gigabyte GA-A75N-USB3,
- AMD A6-3500 Boxed,
- Corsair Vengeance CML8GX3M2A1600C9W Low Profile White.
Totaal rond 210 euro.

Het ontloopt elkaar qua prijs niet zo heel veel.

Is er iemand die mij met onderstaande kan helpen:

- Zijn er nog opmerkingen over de 2 opties, wellicht aanpassingen of een totaal andere richting?
- Hoe schaalt een Intel G630T (2 cores) ten opzichte van een AMD A6-3500 (3 cores)?
- Overige suggesties.
 
Ik lees dit wel wat laat maar toch:

Ik neem aan dat je van plan bent om windows home server te gebruiken, dan zal je inderdaad een fake-raid oplossing nodig hebben. Wat je zelf samengesteld hebt is op zich voldoende voor wat je van plan bent.

Wat betreft de intel of AMD oplossing, De Intel oplossing zal gewenster zijn, ten eerste omdat deze sterker is, ten tweede omdat deze zuiniger is.
Verder zijn er nog een paar aanpassingen het overwegen waard:
- een G620 ipv een G630T, deze is ten eerste iets sterker en eigenlijk even zuinig, de T staat vooral voor de afgegeven warmte, minder voor het verbruik, maar kost wel een stuk meer.
- ten tweede is het verbruik van een MSI moederbordje blijkbaar stukken beter dan van een ander, maar dat heb ik ook maar van te lezen op tweakers ([BBG] Thuisserver mei 2012 - Complete Systemen & Laptops - GoT het is het lezen waard).

Hopelijk schiet je hier wat mee op.
 
Beide moederborden hebben onboard een onboard raid functie, dit is dan toch ook hardwarematig raid neem ik aan?

De T-versie van de cpu heb ik overigens puur bekeken vanwege warmte afgifte en verbruik, de case zelf is namelijk niet erg groot met relatief weinig airflow. Er staan overigens een aantal merken op mijn blacklist, MSI is daar 1 van ;).

Ik lees overigens dat WHS minimaal 1,4 Ghz nodig heeft, lijkt mij dus dat de pc in kwestie een stuk simpeler uitgevoerd kan worden. Het lijkt mij dat onderstaande set ook voldoende power heeft voor Windows Home Server 2011:

- Asrock A75M-ITX,
- AMD A4-3400 Boxed,
- Corsair Vengeance CML8GX3M2A1600C9W Low Profile White.

AMD heeft bij mij een streepje voor qua kwaliteit en stilte van de boxed koelers, die zijn namelijk nog redelijk goed te noemen.

Van het gebruik van Windows 2008 Server ben ik in ieder geval afgestapt, het is te prijzig in aanschaf en verbruikt redelijk wat resources. Heb inmiddels gezien dat er een Outlook add-on is voor WHS.
 
Dan is dus vrijwel alles "niet hardwarematig raid"?

Wat is dan veiliger om te doen:

- RAID 1 direct vanuit het OS,
- RAID 1 array aanmaken via moederbord raid tool.

Belangrijkste voor mij is:

- Dat de data veilig is tegen schijf uitval (heb dan ook de 2Tb schijven uit andere batches en prod.data, wel het exact zelfde type).
- Eenvoudig over te zetten naar een andere setup mocht het moederbord in kwestie kaduuk gaan.
 
Der zijn genoeg hardwarematige raid kaarten, alleen die zijn dan ook weer aan de dure kant waardoor je ze niet veel vind.

In grote lijnen is software en hardware raid hetzelfde, het grootste verschil is dat hardwarematig alle berekeningen opzich neemt en met software raid word de cpu gebruikt van de pc zelf. Voordeel van hardwarematig is dat je moeiteloos van systeem kan wisselen aangezien alle instellingen op de kaart staan. Bij softwarematige raid heb je dus een grote uitdaging aangezien je dan je raid array simpelweg kwijt bent, of je nieuwe moederbord moet dezelfde chipset hebben.

En raid1 (ook 0,5,10 etc) is ook aan te maken als je al Windows hebt draaien, hier zijn tooltjes voor om dit te creeeren, soms zijn deze tooltjes wel beperkt en vanuit de tool in het bios heb je alle mogelijkheden die beschikbaar zijn.
 
Ik ga Windows Home Server overigen niet installeren op de raid array, kan ik hiermee dan volstaan met een ITX moederbordje zonder RAID ondersteuning en dit instellen via WHS zelf (via Drive Bender Home Edition)?

Verder, heb jij ervaring met Windows Home Server 2011?

Ik heb nu WHS Outlook voor de E-mail, Drive Bender komt er als vervanging van de Drive Extender. Printersharing is iets dat er standaard inzit (en anders kan het ook nog via een losse switch, aangezien de printers ook een 10/100 Mbit LAN aansluiting hebben).

Enige dat ik niet gevonden krijg is een soort van download programma voor nieuwsgroepen. Liefst Alt.Binz of SABnzbd achtig, met een map voor nzb's die automatisch geimporteerd worden om te downloaden en ook volledig doen parren/rarren. Het op afstand kunnen monitoren van de downloads (zoals bij SABnzbd) is een pre, maar niet zo zeer prioriteit.
 
Drive bender home edition ken ik persoonlijk niet, ben wel bekend met het intel tooltje (Intel Rapid Storage Technology) maar deze werkt alleen op een intel chipset. Op AMD (chipset)gebied ben ik totaal niet bekend aangezien ik een Intel aanhanger ben. Maar wat je wil met een ITX bordje moet prima gaan.

Zelf heb ik hardwarematig en softwarematig raid draaien. De software raid is voor m`n 4 ssd-tjes en de hardwarematige raid is m`n areca controller waar de nodige schijfjes aanhangen. En hier kan ik via een webbrowser bij alle instellingen komen. De areca controller is mijn opslag gedeelte zeg maar en m`n OS draait op de softwarematige raid controller onboard met de 4 ssd-tjes.

Wat betreft het OS heb ik Windows 2008 SBS 2011 draaien. Dit is legaal maar ook weer niet. Laten we het erop houden dat het geen gekraakte versie van het internet is ;)

De reden waarom ik draai is vanwege Exchange. Hierdoor heb ik al m`n mail, contacten en agenda op 1 centrale plek staan. Dus als ik een contactpersoon toevoeg op m`n tel en ik open Outlook op m`n pc en zie ik deze hier ook terug.

Dit alles is ook te regelen met andere software maar omdat ik eenmaal al Exchange heb draaien heb ik me hier niet verder (meer) in verdiept. Ik vind het gewoon geniaal draaien.

Downloaden doe ik nog steeds met Newsleecher en daarnaast heb ik Autounpack voor het parren en unpacken. Eigenlijk zoek ik hetzelfde als wat jij zoekt, maar moet daar nog steeds tijd en energie insteken om dit allemaal uit te vogelen. Ik weet dat Newsleecher dit zou moeten kunnen maar ik ben het eenmaal zo gewend eigenlijk.

edit: ik bedenk me eigenlijk net dat je 2 soorten softwarematige raid functies hebt. Dus doormiddel van je onboard raid of vanuit het OS zelf. In Windows zelf kan je namelijk ook een raid array aanmaken, maar bedenk je dan wel dat als je OS crasht en deze opnieuw installeerd je je raid array ook kwijt bent. Mocht je een raid array aanmaken vanuit het raid bios en je Windows crasht dan ben je de array niet kwijt. En het intel tooltje wat ik aanhaalde wijzigd dus de instelligen in de raid bios. Iets om even rekening mee te houden dus.

En hardeschijven kosten tegenwoordig een beste smak geld inderdaad. Laatste keer dat ik een 2TB disk kocht kostte deze me 60euro en tegenwoordig ruim 100 en laat me nou net nog een paar schijfjes zoeken............
 
WHS Outlook 2011 « The Office Maven ;).

Lijkt mij alleen niet echt een server based iets. Maar voor mijn doeleinden genoeg. Voor 3 accounts met max 4 email-adressen per account is Exchange denk ik weer net iets teveel van het goede.

Maar het is dus eenvoudiger om de RAID op te bouwen via Intel RST? Op zich is dat ook niet zo heel veel werk, ik ga er niet vanuit dat ik binnen een jaar al op ga waarderen naar grotere harde schijven. Was al een rib uit mn lijf (of 2).

Is zoiets dan wellicht beter:

http://tweakers.net/gallery/183362?wish_id=277907#tab:wenslijst
 
Nog eventjes inmengen. Ten eerste is het niet noodzakelijk waar dat je je data kwijt bent als je een software matige RAID overplaatst, hoewel Windows daar wel specialist in is :p (in het kwijt raken that is ;)).
Ook is er in de WHS standaard geen RAID ondersteuning, ik weet dus niet hoe goed die Intel RST/Drive bender zal werken. Indien dat niet het geval is kan je nog altijd terug vallen op fake-raid, wat speciaal daarvoor ontwikkeld is, hier een korte uitleg over de verschillende RAID vormen:
Hardware RAID: Is de oudste vorm van RAID en 1 van de twee goede vormen. Alles wordt afgehandeld door je RAID kaart en deze doet zich aan het OS voor als 1 opslag apparaat.
Fake RAID kaart: een Fake RAID kaart is een goedkopere versie van de Hardware RAID. De instellingen en opties staan en gebeuren nog steeds op de kaart, maar deze gebruikt de kracht en (vooral) het geheugen van de gast PC, je moet dus een extra driver installeren.
On-Board Fake RAID: dit zijn een aantal extra opties die in je on-board RAID-controller zitten. Je BIOS ziet nog steeds losse disks, maar gaat zelf voor RAID Controller spelen, om eventuele limieten van je guest-OS te omzeilen. Ook hiervoor is een extra driver nodig, en deze raid vorm heeft vaak minder management mogelijkheden. De instellingen hangen samen met je moederbord.
Software RAID: de andere goede RAID vorm. Hier ziet je PC de schijven gewoon zoals ze zijn en plaatst je OS deze in een RAID array. Alles staat in de config files van je OS en de bewerkingen gebeuren door je PC, maar er zijn geen extra drivers nodig.
Ten laatste de algemene snelheden: Hardware/Software RAID > Fake RAID kaart > On Board Fake RAID.
 
Intel RST = Intel Rapid Storage Technology ;).

Overigens, voor die Areca controllers heb je toch ook alsnog drivers nodig? Wellicht voor Windows 7 niet (ivm ingebakken drivers), maar voor WinXP zou je nog steeds met drivers aan de slag moeten toch?

Anderzijds, ik vraag me nu wel af wat een hardwarematige raid kaart zou gaan kosten (2 of 4 poorts met PCI-express aansluiting).

Eerlijk gezegd, snap ik er nu nog minder van dan voorheen :(. Enige dat ik wil is een betrouwbare RAID1 array (2x 2TB) voor mn data.
 
Laatst bewerkt:
Dan nog maar een poging :p

Die Intel RST is een driver/programma om met je on board controller een fakeRAID te maken. Daar is op zich voor RAID1 geen probleem mee. Het zal voor jouw ook het eenvoudigst zijn, daar je dan eerst de driver kan installeren en dan vanuit windows je RAID kan aanmaken.

Voor een echte hardware controller heb je geen driver NODIG, wel worden die vaak meegeleverd voor management features, bv een mailtje sturen als een disk kapot is.

Hardwarematige RAID-kaarten die overweg kunnen met SATA schijven starten vanaf 140 euro (link)

Hopelijk is het nu wat duidelijker :p
 
Voor ALLE raid opstellingen (dus hardware en software) zijn drivers nodig, dat ze ingebakken zijn wil niet zeggen dat ze niet niet nodig zijn want ze worden dan wel degelijk gebruikt. Dus jouw stelling gaat niet helemaal op enthernal ;)
 
Ik ben de weg nu echt kwijt :sarc:.

Enige wat ik dus wil is:

- Hogere veiligheid van de data, in mijn ogen dus Raid1 (dat het trager wordt neem ik voor lief),
- Bij schijf wisselen (zelfde capaciteit / andere capaciteit) makkelijk te rebuilden,
- Blijvend binnen het budget van 250 - 300 euro.

Zit nu meer te denken om de set te installeren (op een notebook schijf / ssd) en na het installeren van de drivers de 2x2TB raid1 set op te bouwen door middel van de Intel Rapid Storage manager.

Ik kom overigens ook nog even terug op de hardware, is het wellicht handiger om een Intel moederbord te kiezen? Heb hier tevens gekozen voor 1 module van 8gb ivm stroomverbruik.

- Intel Desktop Board DH67CF (B3),
- Intel Pentium G620,
- Kingston KVR1333D3N9/8G (1x8GB).

Hierbij kom ik uit op een totaal van 225 euro mits ik alles bij Azerty aanschaf.
 
Of het makkelijk is om naar het Intel platform te gaan weet ik niet, voor het AMD platform zullen er ongetwijfeld ook tooltjes zijn als het Intel RST tooltje en het zal net zo snel wezen als op het Intel platform, alleen heb ik hier geen ervaring mee. Het is een kwestie van keuzes maken.

Wat betreft je hardware keus kan je prima uit de voeten, ook met een raid 1 setup. Persoonlijk zou ik de raid array wel aanmaken in de raid bios, dit is een kwestie van 1 keer opnieuw opstarten, array aanmaken en weer booten en eventueel drivers installeren. Met het Intel tooltje houd je dan de status van de array bij, mocht deze problemen geven brengt het tooltje je wel op de hoogte.

En raid 1 is niet zo zeer traag, maar het geeft je wel een hogere veiligheid maar denk niet dat enige vorm van raid een backup is, want dat is het niet! raid 1 verkleint alleen het risico op dataverlies, maar de kans is nog steeds aanwezig.
 
En raid 1 is niet zo zeer traag, maar het geeft je wel een hogere veiligheid maar denk niet dat enige vorm van raid een backup is, want dat is het niet! raid 1 verkleint alleen het risico op dataverlies, maar de kans is nog steeds aanwezig.
Nee oke, maar dat is wel te monitoren lijkt mij? Neem aan dat de "Health" van de schijven alsnog te zien is via die Raid tool?
 
@the_cyberspace, in mijn tweede post was het misschien iets minder duidelijk, maar ik heb het dus over extra drivers. Software RAID heeft geen extra drivers nodig, dit gaat gewoon met de standaard drivers waarmee je iedere SATA schijf aanstuurt. Echte Hardware RAID doet zich voor als een controller en die zijn normaal gezien ook zonder problemen aanspreekbaar door de standaard/algemene drivers.
 
Ik heb de totale configuratie nu zo: Profiel van wwwicked | Tweakers.net Tweaker Gallery

Waarbij dus aangegeven dan de 2x 2TB, 1x 1TB en case al in het bezit is.

Waarom ik niet voor een ssd gekozen heb is omdat WHS2011 minimaal 160gb check heeft (daaronder installeert hij niet). En vind een 160gb+ ssd nogal erg overdreven.

Enige waar ik nog over zit te twijfelen is de processor. Aangezien de NAS ook ingezet gaat worden voor het download verkeer en dus ook het een en ander zou moeten gaan checken (PAR) en uitpakken (RAR) heeft het geen nut als alles zo traag als dikke stront gaat worden door de cpu die net iets onder de maat is.

Vandaar nog de vraag of het wellicht niet beter is om te kiezen voor een cpu met HyperThreading, zoals de Intel Core i3 21xx.

Het scheelt zo'n 50 euro tussen een Pentium G620 (2,6 Ghz | 2 cores | 2 threads) en een Core i3 2120 (3,3 Ghz | 2 cores | 4 threads).
 
Dat is persoonlijke voorkeur, de I3's verbruiken wel ietsjes meer in gebruik natuurlijk, maar daar krijg je dan weer wat meer voor terug. Ik weet niet wat dat PAR-en precies inhoud, maar wat raren betreft is dit mijn visie: Als je het op je NAS zelf wilt doen, dan heb je er de tijd voor.(afhankelijk van de toepassing kan je het soms zelfs vanzelf laten starten) Als je het 'on demand' wilt doen, dan laat je de vragende PC het werk doen.
 
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp starter Titel Forum Reacties Datum
T moederbord + processor HighFlow Product Suggesties en Nieuws 3
L Pc moederbord/ waterkoeling/grafischekaart Advies Waterkoeling Setup 3
Bl4ckj4ck666 Serienummer moederbord Hardware & Software 12
C Lek -> product verwijderen van moederbord Waterkoeling 4
B X570M moederbord en te krappe D-RGB aansluiting Hardware & Software 4
J Vragen over Phanteks RGB produkten icm MSI Mortar max moederbord Cases en Modding 3
J Lekkage tijdens lektesten, moederbord nat, en nu? Waterkoeling 5
A Corsair force MP500 120 ssd m2 wordt niet herkend gigabyte mini itx moederbord Problemen & Oplossingen 4
A fans pwm noctua op moederbord aansluiten Waterkoeling 5
M mosfet heatsinks van een Asus ROG Maximus VIII gene z170 moederbord gebroken Overige Koeling 5
Bas9466 2 x 3 pin fans op 1 x pwm aansluiting op moederbord asus rog hero viii Problemen & Oplossingen 6
K Gpu los van moederbord - PCI Riser Cable Cases en Modding 4
S Op zoek naar 2pin moederbord naar aan/uit, Reset switch kabel langer dan 30cm Cases en Modding 2
Freddy Douane molt Gigabyte moederbord (Nieuw Zeeland) Algemene Discussies 6
L LED strip connectie naar moederbord vraag Handleidingen en Installatie Tips 2
Tath Bitspower blokken voor de Asus Rampage 5 Extreme Moederbord HighFlow Product Suggesties en Nieuws 5
L Wat te doen als er een lek is en moederbord is verzopen tijdens het leaktesten Waterkoeling 8
ProAce [GEVONDEN] S775 Moederbord Gevonden 12
S moederbord beept aan 1 lang stuk!?!? wie helpt? Problemen & Oplossingen 5
stefan787 [GEVONDEN] moederbord Gevonden 2
Sw333t [CANCELLED] Asus P8-H77-I ITX moederbord (S1155) Verkocht 2
Hightower welk moederbord? Hardware & Software 3
Sw333t Asus moederbord + accessoire HighFlow Product Suggesties en Nieuws 2
D Moederbord zet lanpoort vast op 10mbit Problemen & Oplossingen 5
R [IN-ACTIVE] Moederbord socket 1156 Gevonden 6
DutchChilles Passende kleur bij moederbord Waterkoeling 2
P [TKG] Z77 ATX Moederbord Gevonden 4
P Nieuw moederbord Z77 Chipset. Hardware & Software 13
T Advies nodig: Moederbord in case isoleren tegen condens Overige Koeling 3
H [GEZ] Supermicro G34 moederbord met 4 sockets / AMD Opteron cpus Gevonden 0
dopestuff [GEZOCHT] AM2 (+) moederbord Gevonden 0
H flow meter aansluiten op moederbord Waterkoeling 3
NAVYVIPER [TKA] asus crosshair am2+ moederbord Verkocht 1
sir serial [VERKOCHT] - EK Moederbord blok voor Rampage IV Extreme Verkocht 1
E Moederbord tray gezocht Cases en Modding 21
Y Ledjes aansluiten op voeding (moederbord?) Cases en Modding 3
T Moederbord vervanging.. Hulp AUB Problemen & Oplossingen 1
E Op zoek naar een mal voor het moederbord. Cases en Modding 12
DieHard Fan ingangen moederbord kapot? Hardware & Software 4
T Welk AM3+ moederbord is geschikt voor waterkoeling? Waterkoeling 5
Robin Budget LGA1155 moederbord.. Hardware & Software 12
Stephan---pro corsair 800d moederbord zoals een silverstone tj11 Algemene Discussies 12
N traag opstartende en zeurend moederbord??help? Problemen & Oplossingen 0
N traag opstartende en zeurend moederbord??help? Problemen & Oplossingen 2
F [IN-ACTIVE] [1366 moederbord] Gevonden 4
vincent case openen en moederbord plaatsen Handleidingen en Installatie Tips 1
P ASUS P5P800 moederbord, start niet meer op na vervangen PSU Problemen & Oplossingen 5
K Vloeistof op moederbord gelekt help Waterkoeling 7
Sw333t [GEVONDEN] mATX of ITX moederbord tray. Gevonden 4
alain-s [VERKOCHT] Moederbord CPU ram Verkocht 2

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan