• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Koning gaat 825.000 euro per jaar verdienen

boefmans

New member
Totale kosten van het koningshuis zijn ongeveer 100 miljoen geloof ik. De koningshuisbonus door naam buitenland, handelsmissies etc. Is 4 à 5 miljard.
Daarbij zal een president ook nooit gratis zijn en op ander vlak een hoop geld kosten (verkiezingen organiseren, campagnes, allerlei gedoe).

Dus laten we niet ingewikkeld doen?!

Hier trouwens wat feiten over de persoonlijke kosten:

Koningin Beatrix krijgt voor 2013 vooralsnog een bedrag van 5,233 miljoen euro, waarvan €825.000 het inkomensdeel is, de rest het deel voor personele en materiële uitgaven. Onder meer blijft zij de vrije beschikking behouden over het regeringsvliegtuig. Kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote prinses Máxima ontvangen elk 245.000 aan inkomen. Daarnaast ontvangt de kroonprins een extra bedrag van vooralsnog 1.165.000 euro voor personele en materiële uitgaven. Zijn vrouw ontvangt hiervoor 389.000 euro extra.[16] De andere leden van het Koninklijk Huis krijgen geen jaarlijkse uitkering. Wel maken ze beperkt gratis gebruik van het regeringsvliegtuig.
 

JW.

New member
Natuurlijk kun je allerlei vergelijken gaan maken, maar voetballers worden door een club aangekocht en betaald op basis van hun "kwaliteiten". Willem- Alexander krijgen we gewoon...
 

JW.

New member
Maar Willem Alexander heeft wel meer nut voor het land dan menig eredivisie voetballers..

Verstuurd van mijn HTC One X met Tapatalk

Nou dat ligt dr aan... als Robben had gescoord in de WK finale was hij de man geweest :)

Kijk maar hoe stuk van Bommel zit, na het zien van de beelden (0.40):

Maar we dwalen af...
 

coolfris

Moderator
Forumleiding
De bron van de gegevens van "de koninghuisbonus" is volgens dit artikel twijfelachtig.

Wetenschappelijke hocus pocus op herhaling ‘Koningshuis levert 4 tot 5 miljard op’ |

De kosten van het Koningshuis zijn nauwkeurig uiteengezet, maar de baten zijn gebaseerd op modellen en aannames die verre van waterdicht zijn, om niet te zeggen op ”˜drijfzand’ zijn gebaseerd:

“Om de stille kracht van een monarchie te benaderen is er voor gekozen om een rijke databron van de Wereldbank te gebruiken die de kwaliteit van overheidsbestuur en democratie probeert te meten.”

Er is gekeken naar de verschillen tussen monarchieën en niet-monarchieën. De volgende facetten waren indicatoren: democratische vertegenwoordiging, stabiliteit, effectiviteit van de overheid,reguleringskwaliteit, kwaliteit van de wetgeving en –handhaving en tenslotte corruptiebestrijding.

“Op basis van Wereldbank-data is een eenvoudig groeimodel gehanteerd, waarbij de groei van het reí«el nationaal inkomen verklaard wordt uit de groei in investeringen, de werkzame bevolking en een ”˜monarchie’-dummyvariabele om zo aan de groei-ervaringen van landen de monarchiebonus te kunnen ontfutselen.”

Van ”˜ monarchie’-dummyvariabele’ naar ”˜monarchiebonus’. Conclusie: “Een rudimentaire groeiberekening op basis van deze schatting geeft aan dat 0.8 í 1.0 procentpuntgroei te danken is aan de monarchie. Als dit groeicijfer vertaald wordt in euro’s dan variëren de baten van het koningshuis tussen 4,2 en 5,3 miljard euro voor het jaar 2006.”

Van Dalen zet zelf vraagtekens bij deze hocus pocus die als wetenschap de wereld in wordt gestuurd: “Een cruciale vraag die op de achtergrond blijft spelen is waar die baten precies vandaan komen. Hier moet deze studie in gebreke blijven. Misschien moeten we ons houden aan de woorden van Bagehot: We moeten niet teveel daglicht op de magie laten schijnen, anders verdwijnt wellicht de monarchiebonus.”


Maar van mij mag Willem wel zoveel verdienen. Zoveel is het niet, geloof iets van 0,004 cent per persoon op 16000000 mensen. Koningen horen stinkend rijk te zijn en het volk straatarm.:p Ik vind het wel Hollands gezellig dat hele koningshuis. :D
Haha, volgens mij heb ik zelden met zo weinig woorden zoveel onzin uitgekraamd met die laatste drie zinnetjes. Ik neem die dingen waar ik geen enkele invloed op heb ook niet zo serieus.
 

JW.

New member
Ik persoonlijk niet, maar weet zeker dat dr hele volksstammen zijn die dr anders over denken.

Added after 38 minutes:

Kijk... Willem- Alexander bepaald niet zelf zijn salaris.
Het is per wet geregeld, dus de discussie moet niet tegen hem worden gevoerd.

Bron: interview (nu) op RTL4
 
Laatst bewerkt:

MrGiorgio

De Planner
Mooie discussie.

1 Hij moet inderdaad zelf zn staf betalen
2 Laten we wel wezen, hij is wel de koning van het land. Wat had je dan gewild? Dat hij net zoveel verdient als de premier of een specialist in het ziekenhuis? Dan vind ik ook dat het koningshuis geld mag gaan vragen voor elk optreden, net als elke Amerikaanse ex-president tegenwoordig doet.
3 Er is maar 1 koning in dit land die de taak op zich heeft om het Nederlandse volk te steunen waar dat nodig is. Vooral de laatste jaren wil iedereen maar de koning "gewoon" laten zijn. Sommige mensen zien hem het liefste in zijn vrije tijd in een joggingpak roerend in de frituurpan. Als dat het beeld moet zijn van de koning van het land, dan bedank ik graag.
Als er net een nationale ramp is gebeurd, zit je niet te wachten op de steunbetuiging van een ietwat gezette gast in een joggingpak die net achter zn frituurpan vandaan komt. De koning mag wel wat uitstralen en dat mag van mij wel wat kosten.
 

JW.

New member
De reacties op dit onderwerp lijken een redelijke afspiegeling te zijn van NLD.

Vandaag twee tegenstrijdige berichten, allereerst...

Over ongeveer twintig jaar bestaat de monarchie in Nederland niet meer. Dat stelt de voorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG), Anjo Clement, in een interview met NU.nl.

''Ik denk dat Willem-Alexander de laatste vorst is'', aldus Clement. ''Iedereen is juichend over de subtiliteit die hij uitstraalde bij het interview deze week, maar in de aanvliegroute naar zijn koningschap zijn natuurlijk de nodige misstappen gezet.'' Clement duidt op de vakantievilla van Willem-Alexander en Máxima in Mozambique, en "het ontkennen van de rol van Zorreguieta in de dictatuur in Argentinië".

''Het geheugen van mensen is kort'', meent Clement. Maar volgens hem zal Willem-Alexander als koning meer blunders begaan die de aandacht van het volk zullen trekken. Dat zou het NRG overigens goed uitkomen, erkent Clement: "Dat helpt, zeker."

Amalia

Over ongeveer twintig jaar komt prinses Amalia volgens Clement voor een keuze te staan. "En dan hangt het af van de politieke verhoudingen en datgene wat er met het koningschap is gebeurd in die periode, of het nog interessant is om het te doen.''
''Als de Kamer ook een discussie aangaat over het enorme salaris dat Willem-Alexander krijgt naast het vermogen dat hij heeft, dan kan ik me voorstellen dat iemand gaat zeggen: laat die boodschap maar aan mij voorbij gaan''.

Petitie

Het NRG is afgelopen dinsdag een burgerinitiatief gestart om het salaris van de koning te verlagen. Die petitie is inmiddels 13.000 keer getekend. Clement is ervan overtuigd dat 40.000 mensen hun handtekening onder het voorstel zullen zetten, en dat het initiatief vervolgens in de Tweede Kamer moet worden besproken.
De republikein voelt zich geen roepende in de woestijn meer. ''Dat waren we lange tijd wel. Maar sinds twee maanden is het ledenaantal ontploft bij ons. Het feit dat wij explosief groeien geeft aan dat het geluid langzamerhand doordringt in Nederland."
Wel erkent Clement dat zijn club met 2800 leden nog altijd klein is, en dat het NRG de hulp van enkele spraakmakende BN'ers die de antimonarchistische boodschap vertolken, goed zou kunnen gebruiken.

Politiek

Clement is van mening dat Nederlandse politici kampen met "een gebrek aan moed". ''GroenLinks heeft in het partijprogramma opgenomen dat Nederland een republiek moet worden, en dan zie je tot je stomme verbazing dat toch maar een aantal mensen van de fractie de eed niet afleggen.'' Ook over het besluit van SP-Kamerleden om de eed af te leggen is de Leidenaar niet te spreken. ''Dan denk ik, dat past ook niet in de cultuur van de SP."
Politici moeten zich kritischer gaan opstellen, meent Clement. "Kijk nog eens goed naar je eigen agenda, kijk nog eens goed naar je eigen positie, kijk nog eens goed naar de grondwet en de democratische gebreken daarin. En ga er wat aan doen."

Rutte

Bang om na de troonswisseling in de vergetelheid te raken, is Clement niet. "We hebben nog steeds het verzoek aan de premier om zijn gesprekken met de vorst openbaar te maken achter de hand. Want als koning Willem-Alexander aantreedt, gaan wij er vanuit dat die geheime besprekingen gewoon doorgaan. Dat is toch een puntje waar wat aan moet gebeuren. En laat Rutte dan maar met de billen bloot."

Maar Clement beseft dat het er na de troonswisseling voor hem en zijn NRG niet gemakkelijker op zal worden. "Er zal inderdaad minder media-aandacht zijn."

Maar gezien dit bericht...

Het vertrouwen in prins Willem-Alexander als koning is gestegen ten opzichte van afgelopen jaar.

Dit blijkt uit peilingen van Maurice de Hond op Peil.nl. Zo’n 73 procent van de ondervraagden heeft er vertrouwen in dat de prins binnenkort koning wordt. In 2012 was dit nog 59 procent.

89 procent van de ondervraagden vindt de toekomstige koning sympathiek, twee jaar geleden was dit nog zo’n 75 procent. Van de ondervraagden vindt 53 procent de prins boeiend als persoon, zo’n twee jaar geleden vond slechts 30 procent van de mensen dit.

Volgens De Hond hebben de aanstaande abdicatie en inhuldiging een belangrijke rol gespeeld bij de uitkomsten, net als het televisie-interview afgelopen woensdag met Willem-Alexander en Máxima. 44 procent van de kijkers geeft aan dat ze door het interview van de NOS en RTL meer zijn gaan vertrouwen in de wijze waarop Willem-Alexander het Koningschap in wil vullen.

Republiek

Uit het onderzoek blijkt ook dat de groep mensen die wil dat Nederland een republiek wordt, is gedaald naar 21 procent. Dat lag 3 jaar geleden nog op 29 procent.

Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders vindt dat het koningschap louter ceremonieel zou moeten zijn, dat is het laagste in de afgelopen 8 jaar dat De Hond dat heeft gemeten.

Lijkt t erop dat NLD zich gewoon neerlegt bij het feit dat hij zoveel verdient, prima dus!
Gisteren bleek verder ook al...

Nederlanders hebben meer vertrouwen in de monarchie dan in de politiek.

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van dagblad Trouw.

Ruim driekwart van de ondervraagden vindt dat het koningshuis hoort bij de Nederlandse cultuur. Slechts 14 procent vindt dat het moet worden afgeschaft. 11 procent is daar minder uitgesproken over, maar neigt wel naar afschaffen.

Tweederde van de ondervraagden heeft vertrouwen in de toekomstige koning Willem-Alexander, iets minder dan in koningin Beatrix (73 procent). Slechts 12 procent heeft vertrouwen in de politiek.

Voor het onderzoek zijn meer dan 1200 Nederlanders ondervraagd.

Maar in Den Haag zullen ze niet gaan inleveren... en moet zeggen dat dat van mij ook niet hoeft.
Al zitten sommige politicie dr volgens mij ook gewoon om hun eigen zakken te vullen.
Mooie baan lijkt me dat.. beetje met je smartphone achter in gaan zitten en Twitteren over alles wat dr gezegd word.
Heel af en toe ff opstaan en heeeelll hard K*T roepen, omdat je t dr niet mee eens bent ;)
 

vincent

Gouden member
Mooie discussie.

1 Hij moet inderdaad zelf zn staf betalen
2 Laten we wel wezen, hij is wel de koning van het land. Wat had je dan gewild? Dat hij net zoveel verdient als de premier of een specialist in het ziekenhuis? Dan vind ik ook dat het koningshuis geld mag gaan vragen voor elk optreden, net als elke Amerikaanse ex-president tegenwoordig doet.
3 Er is maar 1 koning in dit land die de taak op zich heeft om het Nederlandse volk te steunen waar dat nodig is. Vooral de laatste jaren wil iedereen maar de koning "gewoon" laten zijn. Sommige mensen zien hem het liefste in zijn vrije tijd in een joggingpak roerend in de frituurpan. Als dat het beeld moet zijn van de koning van het land, dan bedank ik graag.
Als er net een nationale ramp is gebeurd, zit je niet te wachten op de steunbetuiging van een ietwat gezette gast in een joggingpak die net achter zn frituurpan vandaan komt. De koning mag wel wat uitstralen en dat mag van mij wel wat kosten.

dat ben ik hahaha
 

arwin74

Active member
Natuurlijk kun je allerlei vergelijken gaan maken, maar voetballers worden door een club aangekocht en betaald op basis van hun "kwaliteiten". Willem- Alexander krijgen we gewoon...

voor het nl elftal worden ze niet gekocht maar geleend, ze spelen dan ook nog is slecht en krijgen er dan bakken geld voor.
dat vind ik vele malen erger dan een koning die ons per persoon per jaar niet eens een euro kost

Arwin
 

boefmans

New member
daarbij, zal er in dit kleine landje om de 4, 5 of 10 jaar iemand te vinden zijn met betere 'koningskwaliteiten' (maar dan als gekozen president) dan iemand die er zijn hele leven voor is klaargestoomd?
Bovendien is een koning, ook doordat die niet gekozen is, onafhankelijk (weinig belangen).
 

JW.

New member
Daar zit zeker wat in, maar de discussie gaat niet over de Koning... enkel en alleen zijn salaris.
Maar gezien de afgelopen berichten in de media lijkt NLD zich neer te leggen bij dit feit.
 

Aequitis

Member
hoezo half miljoen naar de zorg ... zijn genoeg andere posten waar het heen kan ... volgens mij krijgt de zorg nu al het merendeel ... beter dat ze in de zorg iets gaan doen aan de belachelijke salarissen en kosten voor medicijnen en apparaten ... dat soort dingen gaan gewoon 10,20x of misschien nog wel meer over de kop qua prijs ... en voordat iedereen begint te zeuren heb het niet over de verzorgende of mensen van de middenstand :)
vind het altijd zo belachelijk dat mensen bij defensie alleen maar standaard bezuinigen roepen ... en als er stront aan de knikker is dan gaan ze zielig in hun huisje lopen klagen over hoe slecht ze het wel niet hebben ... je betaald toch ook elk jaar braaf aan je verzekering voor je huis of auto ... nou defensie is de verzekering voor dat wij het hier allemaal goed hebben zonder dat andere landen binnen vallen of welk ongein je ook kunt verzinnen.
en voordat iedereen europa noemt ... om uberhaupt lid te mogen zijn moet je wel over een actief en inzetbaar leger beschikken ....
Niet alleen de lusten ... maar ook de lasten ... en wij zijn elke keer de lul ... wij moeten hetzelfde kunstje steeds weer flikken met minder en minder wat gewoon onmogelijk begint te worden.
 

Karel88

New member
Ik denk dat we met zijn allen niet zo moeilijk moeten doen. Het is een behoorlijke taak om de koning van het land te zijn. Je hebt nooit eens de mogelijkheid gewoon eens over straat te lopen zonder herkend te worden, of op vakantie te gaan etc etc. Dan mag daar best een kostenplaatje tegen over staan!

Zou graag zelf ook wel zo'n bedrag willen verdienen hoor. Lijkt me heerlijk om gewoon geld uit te kunnen geven en daar niet over na te hoeven denken of iets misschien voordeliger kan. Mijn vrouw en ik zijn altijd wel op zoek naar koopjes, en kopen de meeste spullen zo voordelig mogelijk. Mijn vrouw vind het prima hoor om gewoon lekker online dames broeken te kopen, maar van Maxima mag je wel verwachten dat de kleding ontworpen wordt zodat ze ons ook piekfijn kan vertegenwoordigen, toch!?

Dus laten we met zijn allen niet zo moeilijk doen, ik vind zelfs dat we per persoon wel een euro zouden kunnen missen aan het koningshuis...
 

ZwerverRoodbaard

Bred veur de kop
Ter vergelijking:

Koning van Spanje: 150.000,-
Duitse bondspresident 199.000,-
Amerikaanse president 400.000,- (dollar)

Zij moeten daarover wel gewoon belasting betalen.

Als de nieuwe Koning t zou moeten doen met 325.000 (zonder belasting voor mijn part), kom ie echt wel rond hoor!!! (das nog 2x de balkenendenorm)
Kun je jaarlijks een half miljoen meer uitgeven aan de zorg...

Morgen komt de petitie online, ik ga hm zeker invullen.
En nogmaals... ben GEEN tegenstander van de monarchie!

Je weet dat de president in Frankrijk na aftreden een maandelijkse uitkering krijgt van €6000,- en levenslang in de Constitutionele Raad mogen plaats nemen incl. bijbehorend maandloon van €11.500,-?
Tel daar elke 4 jaar een nieuwe ex-president bij en het loopt aardig op :)

Ondanks het feit dat er een paar voordelen aanzitten kun je niet normaal met vrouw en kinders over straat lopen om ff ergens een ijsje te eten.....en wees nou eerlijk dit heeft toch veel meer romantiek en een Minister-President hebben we al!
 

marcel87

Member
Ik ga voornamelijk reageren op de eerste pagina...

Omdat iedereen moet inleveren vandaag de dag, vind ik wel gewoon dat het koningshuis dat ook mag doen. Ze hoeven niet weg, ze hoeven ook niet terug van 8,25 ton naar 1 ton p/jr. Maar enige vorm van inleveren vind ik wel dat dat moet kunnen. Net als die voetballers en andere mensen die hoog aan de top staan.

Als het uitkomt wat in deze post van JW staat, vind ik ook dat helemaal schandalig. Beetje wtf zelfs. Leuk dat ie belasting gaat betalen en alsnog hetzelfde overhoudt. Wil ik ook wel, wie niet eigenlijk? Waar kon ik daar voor tekenen? hehe :p
 
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp starter Titel Forum Reacties Datum
m.d.koning Even voorstellen..... M.d.Koning Introductie: Stel jezelf en jouw PC voor 17
C Acrylic tube gaat moeilijk in fittings Waterkoeling 1
J Magicool DCP450 gaat niet aan Waterkoeling 2
gerjanlubbers [VERKOCHT] Alles gaat weg, wegens beëindigen hobby! Verkocht 13
Y Nieuwe Bestelling afrekenen gaat niet HighFlow Computer Cooling Shop 2
E Zeer tevreden, ook als het even mis gaat HighFlow Testimonials / Shopreviews 1
Luculenus [VERKOCHT] - EK-FC7970 Lightning - Acetal+Nickel ( gaat weg voor halve prijs ) Verkocht 7
Cygnitr0n Bij genoeg stemmen gaat ASUS ROG een mITX bouwen, help mee! Hardware & Software 1
M Gaat dit passen? Waterkoeling 9
DieHard gaat de kracht van een fan acheruit met een splitter? Overige Koeling 6
DutchMicro Het gaat nog goed komen ! HighFlow Testimonials / Shopreviews 0
K PC start niet meer op na sleeven, gaat kort aan maar direct weer uit. Help!! Hardware & Software 8
C Companion gaat zich toch maar even introduceren... Introductie: Stel jezelf en jouw PC voor 6
Johnny Nederlandse berg van 2 kilometer gaat 200miljoen kosten Nieuws en Sport 27
L PC gaat niet in sluimerstand Hardware & Software 1
R [REFUSED] Waterkoeling gaat de deur uit Verkocht 8
NielsKorell Waterkoeling uitbreiden(gaat dit?) Waterkoeling 9
l3p L3p gaat naar Asus Headquarters in Taiwan ! Algemene Discussies 159
Freddy PC gaat aan, maar geen beeld!? Problemen & Oplossingen 9
dennuzzz Pc gaat niet aan, Hulp gevraagd Problemen & Oplossingen 12
HighSpeed^ *FAKE* Facebook gaat sluiten! [March 15th] Nieuws en Sport 13
L Voeding kapot? Gesleeved, PC gaat soms wel en soms niet aan. Hardware & Software 0
Source Nieuwjaarsduik, wie gaat hem doen :D Nieuws en Sport 6
M gaat dit allemaal werken? Advies Waterkoeling Setup 54
R Gaat dit mod trucje nog op? (MCP350 --> MCP355) Waterkoeling 4
G Slang gaat dicht zitten Waterkoeling 14
aadje93 gaat dit passen (ek 4890 blok op een eigen koeler model 4890(club3d) Waterkoeling 0
Baloo.be Hoeveel Liter Water gaat er in jouw Setup? Waterkoeling 32
ForresT basje gaat zich voorstellen, Sebastiaan Introductie: Stel jezelf en jouw PC voor 7
E Waterkoeling in de GMC R-4 Bulldozer case, gaat dit ??? Cases en Modding 7
Traxtorm Internet valt weg, pc gaat uit Problemen & Oplossingen 3
E Gaat dit stabiel lopen? Hardware & Software 11
R Koelvloeistof, gaat dat aankoeken als je PC lange tijd niet gebruikt? Waterkoeling 3
kier Gaat dit zo lukken??? Waterkoeling 20
Dustyrick Nieuwe PC, gaat dat passen in de MS-Tech LC-402? Cases en Modding 20
Wouter Wie gaat er naar The Party 8. Lan Party 234
G Laing MCP655 pomp gaat niet draaien. Waterkoeling 25
N Wie gaat er mee naar beneluxGamingLan? Gaming 0
Wouter Wie gaat er mee naar Energy lan? Gaming 646

Vergelijkbare onderwerpen

Bovenaan