• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Koeling in TV-meubel

Wizz

New member
Dit forum is wellicht niet geheel het juiste forum...een computer cooling forum... maar wel een forum met de juiste expertise volgens mij... Vandaar dat ik toch maar mijn vraag hier stel, met de hoop dat iemand mij kan helpen met een eenvoudige oplossing:

Om mijn versterker/blu-ray speler/settopbox en wii te koelen die in een dichte kast staan, ben ik op zoek naar een eenvoudige luchtventilatie. Aangezien ik totaal niet handig ben (met soldeerbouten enzo) bedoel ik met eenvoudig: Gat boren, ventilator er in, stekker in stopcontact en draaien.

Als ik de recenties van de "mCubed T-Balancer miniNG" lees, vermoed ik dat dit het product is wat ik zoek... maar zeker ben ik hier niet van. Wat heb ik nodig:

- (klein) apparaat dat direct op stroomnet aangesloten kan worden
- apparaat dat ventilatoren aanstuurt, zonder tussenkomst van computer, maar bijvoorkeur wel de snelheid laat regelen (om geluidsoverlast tegen te gaan)
- apparaat dat er tegen kan om 24/7 te draaien (dus laag stroomverbruik)
- 2 stille ventilatoren, waarvan er 1 lucht aanzuigt en 1 lucht uitblaast
- kabels indien nodig
- artikelen op voorraad om zo snel mogelijk (bijvoorkeur vandaag nog) te bestellen

Is er iemand die mij hier een stuk mee op weg kan helpen?
 

Calimero

Banned
Ik zou vooral ook rekening houden met natuurwetten.
Warme lucht stijgt, dus mogelijk kun je daar op een handige
manier gebruik van maken ?
 

Alex

Bezig met houten pc...
Yup, en behalve dat is het ook handiger om een lichte onderdruk te creeren. Dit kan je doen door de uitlaatfan die je dan bovenin doet iets harder te laten blazen dan de inlaatfan.
Als je een 1400 en een 800 RPM model van dezelfde fabrikant neemt dan kan je deze 2 op hetzelfde kanaal aansluiten. Dan zal de 1400 versie iets harder staan wanneer ze op gelijke voltages draaien.
 

Wizz

New member
Dank voor jullie reacties.

Idd is het doel om onderin koele lucht te blazen en boven in af te zuigen. En een verschil in RPM is een handige tip!

Blijft mijn probleem als leek... ik heb geen idee hoe ik zo'n ventilator (on eerbiedig) niets meer dan wat plastic en een draadje aan het stroomnet koppel.... Ik wil geen computer PSU in mijn kast gaan leggen om daar zo'n ventilator aan te koppelen.

Met andere woorden: kunnen jullie mij een set van artikelen adviseren die ik zonder soldeerbout aan elkaar kan knopen (stekker? adapter? draadje? connectortje? RPM regelaar? draadje? ventilator?)
 

dopestuff

Moderator
Forumleiding
waarom als je er toch een gat in moet maken niet meteen een grotere?? (een 140MM of nog groter) groter is relatief meer airflow met hetzelfde geluid :)
mischien is ook nog een grill of mischien nog beter een fan filter (vangt meteen stof op) om het een beetje af te dekken ;)
 

Alex

Bezig met houten pc...
Als je de ruimte hebt is een 200mm fan ook erg leuk (en die van CM kosten maar 15 euro). Zet hem op z'n laagste stand (iets van simpele fancontroller ertussen plaatsen), en je hoort er niets meer van ;).
 

Wizz

New member
Thnx!

Ik zal eens naar die 200mm's en filters kijken.

Maar... ben ik met een mCubed T-Balancer miniNG niet veel makkelijker af? Als ik het goed begrijp (...en dat weet ik dus niet helemaal zeker...) is dit een adapter, splitter en fancontroller in 1... (of snap ik het toch niet...)
 

CoolMark

New member
Hallo Wizz,
ik vond dit artikel en was erg benieuwd of alles nu werkt en met welke materialen.
Ik overweeg namelijk eenzelfde oplossing.
Ik wacht je reactie af.
Mark
 

HHawk

New member
Grappig dit topic. Ik heb dit zelf ook gerealiseerd in mijn TV meubel.

3 x 140mm fans, redelijk stil. De fans zitten aangesloten op een voeding van maximaal 3 A. Deze is op zijn beurt weer aangesloten op een 12v trigger, die is aangesloten op mijn versterker. Dus zodra mijn versterker aangaat (voor TV, Xbox360, HTPC, whatever), dan gaan de koelers ook aan.

In het begin gebruikte ik een afstandsbediening om de fans aan en uit te zetten, maar dat werkte in de praktijk toch niet echt handig. Of ik vergat ze aan te zetten of ik vergat ze uit te zetten. Dat is nu opgelost met die 12v trigger ertussen. Is alleen niet zo goedkoop.

Was toen iets van 60 Euro excl. BTW kwijt, maar het is echt ideaal.

Voor diegene die ook op zoek zijn naar zo'n 12v trigger (230V-Schaltboxen - schalten per Medientechnik)
 

Erik J

New member
Voor diegene die ook op zoek zijn naar zo'n 12v trigger (230V-Schaltboxen - schalten per Medientechnik)
Zo, dat mag wat kosten! ik had eens een simpele 12V trafo, en dat zat samen met de rest van de apparatuur op een tafeldoos (stekkerdoos) met schakelknop. Ik zet alles namelijk altijd helemaal uit (niks in standby, alles echt UIT)
 

HHawk

New member
Nee geen pics; zo bijzonder is het ook niet hoor. Maar het werkt 10x beter als een aan en uit knop. Zeker op mijn leeftijd wanneer je dat vergeet. Met alle respect; ik ga geen relais van 6 Euro aan het versterker hangen van 1400 Euro. :)
 
Bovenaan