• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Hulp met 1e waterkoeling setup

Roelst

New member
Ik ben bezig met het samenstellen van een nieuwe desktop met waterkoeling en heb nog een aantal vraagjes. Laat ik eerst maar beginnen met de specs:

CPU: i5 4670k
GPU: GTX 780 (komt er later nog één bij)
Mobo: Gigabyte Z87X-UD4H
behuizing: BinFenix Shinoby XL met window (Ik ga de nodige aanpassingen doen om alles te laten passen)

En wat ik in gedachten had voor het waterkoeling gedeelte:

CPU block: EK-Supremacy - Nickel - Plexi
GPU block: Geen idee
radiatoren: EK-CoolStream RAD XTX 360 (bij het aanschaffen van de 2e GTX 780 komt daar er dus nog één van bij)
Fans: Corsair SP120 performance
Reservoir: Bitspower Water Tank Z-Multi 250
Pomp: EK DCP 4.0
Vloeistof: EK-Ekoolant UV BLUE

Het schema staat hier onder.
schema roel.jpg


Waar ik nog vragen over heb zijn de pomp, het reservoir, het schema, de fittingen, het GPU blok en de slangen.

Zoals je kunt zien in het schema wil ik de pomp onderaan monteren waardoor de intake van de pomp dus bovenaan moet zitten. Kun je de EK DCP 4.0 een kwartslag draaien zonder dat er problemen ontstaan? Deze pomp heeft namelijk de uitgang bovenop zitten en de ingang aan de zijkant. Ook was ik benieuwd of de pomp uberhaubt sterk genoeg is om de vloeistof voldoende rond te pompen.

Dan over het reservoir: Kun je met de Bitspower Water Tank het water er van boven in laten stromen of raden jullie mij aan om toch gewoon het water aan de onderkant er in te laten pompen.

In het schema kun je zien dat ik de radiator met de aansluitingen aan de bovenkant wil plaatsen. Ik kan me voorstellen dat het laten leeglopen van het systeem dan lastig wordt, maar zitten hier verder nog nadelen aan?

Op de highflow website zie ik slechts één blok staan dat geschikt is voor de GTX 780, maar ik ga er stiekem van uit dat alle titan koelers ook geschikt zijn voor de 780. Klopt dit en welke kunnen jullie mij aanbevelen (maak het niet te duur he ;)).

Zijn er fittingen die jullie mij kunnen aanraden en mij geen fortuin kosten? Ik heb het liefst zwarte die er fatsoenlijk uit zien, maar toch alles goed vast houden.

Dan als laatste de slangen. Ik zoek iets wat echt mooi helder is, helder blijft en redelijk buigzaam is. Kunnen jullie mij iets aanbevelen? Overigens zag ik ergens staan dat de EK UV Blue een mooie donker blauwe kleur heeft, kan iemand dat voor mij bevestigen?

Ik weet het, het is echt een shitload aan vragen, maar ik hoop dat jullie mij kunnen en willen helpen!

EDIT: Mocht mijn idee met de pomp/res niet werken, dan is de EK-Reservoir Combo DCP 4.0 ook een optie (res en pomp dus samen onderin).
 
Zoals je kunt zien in het schema wil ik de pomp onderaan monteren waardoor de intake van de pomp dus bovenaan moet zitten. Kun je de EK DCP 4.0 een kwartslag draaien zonder dat er problemen ontstaan? Deze pomp heeft namelijk de uitgang bovenop zitten en de ingang aan de zijkant.

Dat kan. :)

http://www.xtremesystems.org/forums...an-ok-pump-placement-EK-DCP-4.0(pictures-inc)Ook was ik benieuwd of de pomp uberhaubt sterk genoeg is om de vloeistof voldoende rond te pompen.

Rond pompen zal zeker lukken. :) Deze pomp is vergelijkbaar met een DDC 10W. (MCP350)

Hieronder een vergelijkbare set in de flowestimator gezet:


Pompje hierboven is de DangerDen CPX Pro, dat is dezelfde als de DCP 4.0. Dit zijn allemaal rebranded Jingway pompjes.Dit is meer een schatting, maar zo te zien moet de DCP 4.0 voldoende flow geven in je loop.Dan over het reservoir: Kun je met de Bitspower Water Tank het water er van boven in laten stromen of raden jullie mij aan om toch gewoon het water aan de onderkant er in te laten pompen.

Het water kan van boven erin:

sam0477z.jpg


Zolang dat buisje maar onder water blijft.In het schema kun je zien dat ik de radiator met de aansluitingen aan de bovenkant wil plaatsen. Ik kan me voorstellen dat het laten leeglopen van het systeem dan lastig wordt, maar zitten hier verder nog nadelen aan?

Dat is het enige nadeel. Niet zo een heel groot nadeel. Met kantelen en draaien van de kast kan je de boel evengoed leeg laten lopen. Als dat lastig is, kan je ook (na het leeglopen van het grootste deel van de set) de radiator ontkoppelen en buiten de kast legen.
Reden waarom veel mensen deze opstelling prefereren is dat het ontluchten met deze radiator oriëntatie beter gaat.
Op de highflow website zie ik slechts één blok staan dat geschikt is voor de GTX 780, maar ik ga er stiekem van uit dat alle titan koelers ook geschikt zijn voor de 780. Klopt dit en welke kunnen jullie mij aanbevelen (maak het niet te duur he ;)).

Dat klopt, alle Titan koelers passen op de 780. :) Een EKWB blok zou goed matchen bij je EKWB CPU blok.

Wat koelprestaties liggen alle blokken dicht bij elkaar. (Hier een test/review/roundup in progress) Met een GPU zal een tempverschil van een graad of drie vier de gemiddelde OC gebruiker niet zo snel aan een betere overklok helpen.


Zijn er fittingen die jullie mij kunnen aanraden en mij geen fortuin kosten? Ik heb het liefst zwarte die er fatsoenlijk uit zien, maar toch alles goed vast houden.

Alphacool fittingen zijn zeer scherp geprijsd:

Alphacool Fittings
Dan als laatste de slangen. Ik zoek iets wat echt mooi helder is, helder blijft en redelijk buigzaam is. Kunnen jullie mij iets aanbevelen?

Hier een topic waar gezocht wordt naar de ideale clear slang. Ideaal zou zijn zoals jij het beschrijft: "echt mooi helder is, helder blijft en redelijk buigzaam is".
Met clear koelvloeistof zien de meeste clear slangen er sneller doffer uit dan wanneer gekleurde vloeistof gebruikt wordt.

Het formaat slang (de wanddikte/omtrek) bepaald samen met de flexibiliteit van het kunsstof zelf wanneer de slang zal gaan knikken op een bepaalde buigradius. Het formaat 3/8 ID - 5/8 OD knikt nog het minst snel.

Wil je kraakheldere en zeer buigzame soepele slang: Tygon R3606. Nadeel is dat deze slang met clear vloeistof al na een maand of twee dof begint te worden.

Iets minder helder en ietsje minder soepel: PrimoChill PrimoFlex Advanced LRT Voordeel van deze slang is wel dat de helderheid veel langer blijft.

Ongeveer even helder als de bovengenoemde slang, maar wel een stukje soepeler: Tygon E1000
Vrij van weekmakers en daardoor veel minder gevoelig voor dof worden.


Overigens zag ik ergens staan dat de EK UV Blue een mooie donker blauwe kleur heeft, kan iemand dat voor mij bevestigen?

Daar heb ik geen ervaring mee. Hopelijk kan iemand anders deze vraag beantwoorden.
 
Ah super! Heel erg bedankt.

Naar de buizen moet ik nog even goed kijken, ik had nooit verwacht dat dat het onderdeel zou zijn waar ik het langst over zou twijfelen. Op overclockers.net zag ik een hoop mensen enthousiast zijn over het merk Masterkleer, is dat niks?

Voor de GPU ga ik dan inderdaad gewoon voor een EK blok. Het mag dan misschien wel niet zo goed zijn, het ziet er wel het mooist uit. Om dan toch een beetje extra prestatie te krijgen ga ik dan maar voor de full nikkel versie en niet voor de nikkel-plexi versie zoals bij de CPU. Je ziet waarschijnlijk toch niks van het plexi gedeelte zodra alles is geïnstalleerd in de behuizing.

Nog vraagje over de pomp: Waarom is de EK 4.0 pomp zo goedkoop, maar wordt hij bijna niet gebruikt? Op andere fora kom ik meestal pompen tegen van bijvoorbeeld Koolance.
 
Masterkleer is een goed slang en nog goedkoop ook vergeleken bij de rest. Lijkt wat helderheid betreft op die primochill slang.


Waarschijnlijk is de EK pomp zo goedkoop omdat Jingway pompen in Taiwan gemaakt worden? (Alhoewel Bitspower daar ook vandaan komt en die is weer minder goedkoop)
De pomp wordt waarschijnlijk wel redelijk veel gebruikt. EK verkoopt ze bij hun kant en klaar kits. Meeste mensen die een kant en klaar kit kopen, zijn waarschijnlijk niet of minder actief op forums dan de mensen met de duurdere custom sets.
 
Vergelijkbare onderwerpen
Onderwerp starter Titel Forum Reacties Datum
7 Hulp met samen stellen 3080 waterkoeling Waterkoeling 2
D Hulp nodig met eerste CPU/GPU custom waterkoeling Advies Waterkoeling Setup 17
radmiraal Hulp nodig met waterkoeling Advies Waterkoeling Setup 6
radmiraal hulp nodig met waterkoeling samen stellen van een pro Waterkoeling 7
T Silverstone FT02 waterkoeling met Maximus V Formula hulp Advies Waterkoeling Setup 7
AceBaran Nieuwe waterkoeling setup, hulp met keuze, o.a. Reservoir Waterkoeling 117
H Hulp nodig met waterkoeling. Waterkoeling 4
basjuh Hulp met waterkoeling kast Cases en Modding 3
K Diensten te koop? Ik heb hulp nodig met buigen van hard tubing Waterkoeling 4
P hulp nodig met plaatsen reservoir Waterkoeling 10
B hulp nodig met nieuw custom loop Waterkoeling 5
K Hulp nodig met systeem te drainen Waterkoeling 4
L Hulp met uitzoeken van de rest van de onderdelen. Advies Waterkoeling Setup 14
P Advies/hulp met creëren loop Waterkoeling 2
Bas9466 Alpacool D5 pomp met pwm hulp pwm controller print via molex Waterkoeling 23
U hardware shift van corsair 450D naar fractal node 605 (met hulp van de kat) Gallery & Build Logs 2
Mortum hARTware: Casemodden met budget, Hulp en Tips gezocht met uitzoeken van onderdelen. Hardware & Software 14
Freddy Hulp met hardware keuze aub! X99 High-End systeem Hardware & Software 30
J Hulp nodig met nieuwe PWM fan Overige Koeling 1
C HULP nodig met FAN-splitter Overige Koeling 17
O Hulp nodig, helemaal nieuw met watercooling Advies Waterkoeling Setup 4
N Graag wat hulp met dimensioneren van waterkoel capaciteit Advies Waterkoeling Setup 2
P Hulp nodig met mijn eerste WC-Setup. Waterkoeling 20
Viepert Hulp met spuiten gewenst. Cases en Modding 15
A hulp met raid gezocht Hardware & Software 3
J hulp nodig voor fans met controller Cases en Modding 5
boefmans [IN-ACTIVE] Hulp met MDF verzagen :-) buurt Haarlem Gevonden 0
vgojef Nieuw met WC graag hulp bij mijn producten Advies Waterkoeling Setup 32
mailbomber Hulp nodig met radiator keuze Waterkoeling 6
Wouter Probleem met virus hulp nodig! Problemen & Oplossingen 14
T Hulp met overclocken Intel E8500 + Gigabyte EP45-DS3 Overclocking 7
T TP 9 hulp hulp met PC Lan Party 14
Johnny Met spoed hulp gezocht betreft aangekochte SSD! Problemen & Oplossingen 4
k.3nny Hulp nodig met: EVGA Classified e759 BIOS updaten. Hardware & Software 5
MaartenvdE hulp nodig met onderdelen voor Umbra Hardware & Software 15
R hulp met raid gezocht Hardware & Software 6
K Hulp met overclocken Phenom XII 955 (RB-C3) // Asus M4A79XTD EVO Overclocking 3
Rico Hulp met CODMW2, wanneer 100% uitgespeeld? Gaming 9
H Eigenbouw, hulp nodig met nadenken Cases en Modding 8
adje hulp nodig met het uitzoeken van wc installatie!! Advies Waterkoeling Setup 17
P Hulp met koeling gezocht Overige Koeling 14
A Hulp met setje samenstellen Advies Waterkoeling Setup 20
Jamoru [max 250,-] Graag hulp met WC voor i7 Advies Waterkoeling Setup 27
R Hulp nodig met wat meer basis informatie voor toekomstige setup Waterkoeling 35
SeaShark Hulp tube routing Waterkoeling 2
D [GEZOCHT] Hulp bij laatste loodjes, omgeving Zoetermeer Gezocht 0
B hulp gevraagd bij instalatie hardtubes 16mm Waterkoeling 5
M Hulp nodig voor waterkoeling Advies Waterkoeling Setup 1
W Hulp voor 1e waterkoeling setup RTX 3090 en intel 8700k Advies Waterkoeling Setup 5
J Heb hulp nodig om de juiste fitting aan te schaffen voor moeilijke bend Advies Waterkoeling Setup 10

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan