• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Eerste poging tot waterkoeling

iV_

New member
Zoals de titel al doet vermoeden, ik ga binnerkort mijn eerste water gekoelde pc bouwen. Ik ben van plan om over een paar weken de 5820k te kopen en Asus X99-E WS als moederbord samen met een 7990. De behuizing is een fractal design define XL R2 en ik ben van plan om voorin de behuizing een alphacool 360mm Monsta (80mm dik) radiator te plaatsen met 3 noctua industrialPPC 3000RPM fans.


mooi in de UEFI een fan curve opzetten zodat de fans lekker stil zijn met idle en onder load zo hoog gaan als nodig is. Om de 360 voorin de define XL R2 te krijgen heb ik de 5.25inch bays moeten verwijderen en een metalen plaatje aan de voorkant uit moeten zagen maar als het goed is past ie nu. :)


Ik ben van plan om een pomp met res top te gebruiken en deze aan de 120mm radiator te mounten. Ik heb een paar vragen en dan nog een sanity check om te kijken of ik alles heb en of ik niet ergens een foutje heb gemaakt.


Ik vraag me af wat de beste manier is om de pomp te mounten, op het moment ben ik van plan hem te mounten aan de radiator via een bracket maar ik vraag me af of de bitspower D5 top upgrade kitmount daarop past of dat ik de modkit moet kopen om die mount te gebruiken. (zie item lijst beneden)


Ik heb nog advies nodig voor koelvloeistof en tubes. Voor koeling maakt het mij niet uit, ik ga warschijnlijk niet doorzichtige tube gebruiken dus het liefst gewoon transperante koelvloeistof, ik weet niet of ik met deze onderdelen in mijn loop moet kijken voor anti-corrosie of anti-algen vloeistof.


Op frozencpu vond ik deze tube ( Tygon A-60-G Norprene 3/8" ID (1/2" OD) - Industrial Grade Thermoplastic Elastomer Tubing - FrozenCPU.com ) volgens mij niet beschikbaar op highflow, weet iemand of highflow vergelijkbare tube heeft of dat highflow binnerkort ook deze tube heeft?


Qua volgorde van de loop ben ik aan het twijfelen tussen 2 volgordes:
Radiator zit voorin de behuizing met de in en out bovenin, de input van de res is ook bovenaan.


pomp -> gpu -> cpu -> radiator -> res -> pomp


of


pomp -> radiator -> gpu -> cpu -> res -> pomp


De eerste config heeft minder zichtbare tube maar ik vraag me af of het verstandig is om vanuit de cpu direct naar de radiator in te gaan want daar moet het water helemaal naar beneden om dan weer naar boven gepompt te worden. Lijkt mij dat daar net veel luchbellen zullen blijven zittenen dat het lastig te bleeden wordt. Klopt dat of maakt het niet uit?


Dan nu de onderdelen die ik wil gaan gebruiken.
EK-FC7990 SE - Nickel
EK-Supremacy - Acetal + Nickel
Alphacool NexXxoS Monsta 360 - 14182
Laing / Swiftech D5-MCP655 12V 1/2"
Bitspower D5 MOD TOP - Black "S" Model - BP-D5TOPPS-BK
Bitspower Dual / Single D5 Top Upgrade Kit 250 Clear Acrylic Cap - BP-D5TOPUK250AC-CLCL
Bitspower D5 Mod Kit Matt Black BP-D5MA-MBK (heb ik deze nodig om de pomp te mounten aan de bracket)
Designs Z2 Pump Bracket - Fits 120mm fans (de bracket)
Bitspower Z-CAP II With G1/4 x3 POM Version - BP-WTZPC2-BK (nodig om intake res en bleed boven in de res te kunnen doen)
Bitspower G1/4 Matt Black Aqua-Pipe II BP-MBWP-C18


fittings zullen een combinatie van 4-4 of 3-5 45/90 grade fittings worden afhankenlijk van de loop.
10MM (3/8 ID - 1/2 OD) Bitspower Schroeffitting Triple Rotary 90-degree - G1/4 (2 stuks) Matt Black - BP-MB90R3CPF-CC2
10MM (3/8 ID - 1/2 OD) Bitspower Schroeffitting 45 graden Rotary - G1/4 Matt Black BP-MB45R2CPF-CC2
 

ReQuiem

Junior Member
Mijn huidige loop = pomp -> res -> cpu -> rad(140) -> gpu -> rad(420)
Ik ben naar ongeveer dezelfde hardware upgrade aan kijken. Alleen ga ik waarschijnlijk een Corsair Obsidian 900D ervoor gebruiken. Ik ga iig nog een paar maand wachten tot de prijzen iets gezakt zijn want early adapter = big prices ;)
 

iV_

New member
Intel kennende zullen de CPU prijzen niet omlaag gaan en ik denk dat ddr4 ook nog een jaar of 2 duur zal zijn. Ervanuitgaand dat ddr4 volgend jaar naar broadwell/skylake komt zullen de fabricanten zeker nog al die ijverige upgraders een hoge prijs voor ddr4 laten betalen.

Ik koop nu 4gb ddr4 (meer dan genoeg om te gamen grappig genoeg kom ik naulijks boven 2.5GB gebruikt ram op 1440p) en over 2-3 jaar gooi ik er in totaal 32GB in.
 
Bovenaan