• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Howto OC guide: Reg-edit/hardware.info

Jules

New member
Howto OC guide

Hier is een zeer handige videoguide die ik heel erg aanraad
http://www.hardware.info/nl-NL/video/wmOTYMQ/Overklok_special__Meer_prestaties_voor_hetzelfde_geld/

Inleiding

Overklokken... voor de één is het een sport, voor de ander is het een manier om de prestaties van de PC zo hoog mogelijk te krijgen. Overklokken is in feite niets meer en niets minder dan hardware componenten op een hogere snelheid laten werken dan oorspronkelijk door de fabrikant bedoeld. Afhankelijk van het product dat je wil overklokken zijn er verschillende trucs om dat te bewerkstelligen. Een onderwerp dat onlosmakelijk met overklokken is verbonden is koeling: electronische componenten hebben de eigenschap om warmer te worden naar mate ze op hogere snelheid hun werk kunnen doen. Alleen door processors of videokaarten zo goed mogelijk te koelen, weten die-hard overklokkers de meest onvoorstelbare prestaties uit het computer te persen. Gelukkig hoef je je niet meteen te verdiepen in de wereld van waterkoeling of (nog extremer) vloeibare stikstof: juist omdat fabrikanten altijd een flinke marge houden in de snelheid waarop chips standaard hun werk doen, kun je in de regel zelfs met standaard koeling al een flinke prestatiewinst bewerkstelligen. Voor veel Hardware.Info lezers is overklokken gesneden koek, maar voor anderen is het een wereld vol wonderen. Speciaal voor hen laten we in dit artikel aan de hand van een Core 2 Duo E6600 zien hoe je te werk kunt gaan.

Frontside bus en multiplier

Overklokkers hebben de neiging om meestal over de codenaam van een processor te praten dan over de officiële naam. De term ‘Core 2 Duo' zul je in OC-kringen weinig horen, terwijl men over het fenomeen ‘Conroe' niet uitgepraat raakt.

Standaard werkt de Core 2 Duo a.k.a. Conroe E6600 op een klokfrequentie van 2.4 GHz ofwel 2400 MHz. De klokfrequentie van de processor is altijd het product van een zogenaamde multiplier (MP) en de klokfrequentie van de frontside bus (FSB), de verbinding tussen processor en moederbord. De Core 2 Duo processors hebben een FSB van 266 MHz en de E6600 heeft MP 9x. De uiteindelijke klokfrequentie is dus 9 x 266 = 2400 MHz.

De oplettende lezer zal zich afvragen waarom de frontside bus niet 1066 MHz bedraagt, zoals Intel dat verkondigt. Een goede vraag, maar simpel te verklaren: Intels FSB is zogenaamd quad pumped wat in feite betekent dat er iedere klokslag vier keer data kan worden overgedragen. Om die reden spreekt men over 266 x 4 = 1066 MHz.

Aangezien de klokfrequentie van de processor het product is van de MP en de FSB kun je in overklokken door één van beide te verhogen. Zo simpel is het echter: bij vrijwel alle processors - met Intels Core 2 Extreme en AMD's Athlon 64 FX chips als uitzondering - heeft een multiplier een vaste maximale waarde. Bij de Core 2 Duo E6600 uit ons voorbeeld kun je dus niet hoger dan 9x werken.

FSB verhogen

Het overklokken van een (Core 2 Duo) processor komt er dus simpelweg op neer dat we de FSB frequentie moeten gaan verhogen. Wanneer je deze bijvoorbeeld zou verhogen van 266 naar 300 MHz, gaat de processor zijn werk doen op 300 x 9 = 2700 MHz. In zo'n geval kun je ook meteen spreken over een 300 x 4 = 1200 MHz frontside bus.

Voorwaarden voor een geslaagde overklok zijn een moederbord dat goede mogelijkheden biedt om de FSB flink te verhogen en daarnaast ook overklokbaar geheugen. De geschiktheid van het moederbord uit zich niet alleen in het feit of het überhaupt mogelijk is om andere FSB frequenties in te stellen, maar voornamelijk ook in de opbouw en gebruikte componenten. Waar sommige moederborden bij bepaalde FSB's immers niet meer stabiel te werk kunnen gaan, zullen andere moederborden juist extreem hoge FSB's toelaten.

Terug naar het geheugen: de snelheid van het geheugen is gekoppeld aan de frontside bus en tussen het geheugen en de frontside bus zit een verhouding. Een voorbeeld: wanneer je bij een Core 2 Duo processor het DDR2-geheugen instelt op een snelheid van 800 MHz is er een verhouding van 2 staat tot 3, ofwel 2:3. Dat vergt weer enige uitleg: DDR betekent dat er per klokslag twee keer data kan worden overgebracht, en zodoende werkt een DDR2-800 module in feite op 400 MHz. Deze snelheid van 400 MHz verhoudt ten opzichte van de 266 MHz frontside bus als 3 staat tot 2.

Om de hoogste benchmark resultaten te behalen, kun je als overklokker het beste een 1:1 verhouding voor het geheugen gebruiken. Dat betekent dat je je geheugen standaard op 533 MHz moet instellen. Hoe verder je de FSB overklokt, hoe verder het geheugen ook mee gaat. Hieronder nog een keer de reken voorbeelden:
Stock
266 FSB x 4 = 1066 MHz frontside bus
266 FSB x 9 = 2400 MHz CPU-klokfrequentie
266 FSB x 2 = 533 MHz geheugenklokfrequentie
Overklokt
300 FSB x 4 = 1200 MHz frontside bus
300 FSB x 9 = 2700 MHz CPU-klokfrequentie
300 FSB x 2 = 600 MHz geheugenklokfrequentie

Als je deze rekenmethodes snapt, kun je aan de slag!

Software

We schreven het al: als je gaat overklokken zal de processor veel warmer worden dan normaal en zodoende is een goede CPU-koeler dus belangrijk. Om de temperatuur van de processor in de gaten te houden kun je gebruik maken van het software programma Coretemp, dat de afzonderlijke temperaturen van de twee processorkernen op het scherm tovert.

Coretemp

Tijdens het overklokken is het van belang om steeds te controleren of het systeem wel stabiel is. Om dit te testen kun je gebruik maken van het programma Orthos , dat ofwel alleen de CPU ofwel CPU en geheugen kan ‘stressen'. Hierbij worden de onderdelen volledig belast en wordt er constant gecontroleerd of er rekenfouten worden gemaakt. Zodra de CPU rekenfouten gaat maken, geeft Orthos aan dat deze instabiel is. Bovendien wordt gemeten wat de maximale temperatuur van de CPU is wanneer die volledig wordt belast.

coretemp.png



Orthos

Daarnaast is ook het programma Cpu-Z een onmisbare tool voor overklokkers: dit programma'tje toont je immers nauwkeurig op welke klokfrequenties het systeem zijn werk doet.

stressed.png



Cpu-Z

Daarnaast is ook het programma Cpu-Z een onmisbare tool voor overklokkers: dit programma'tje toont je immers nauwkeurig op welke klokfrequenties het systeem zijn werk doet.

core2duooctutorialcpuz266fsb.png



Aan de slag

Met voornoemde programma stress je de CPU een tiental minuten om te meten hoe warm deze wordt met de standaard klokfrequentie. Maximaal is het best rond 62 graden aan te houden met Coretemp. Wanneer de CPU standaard al die temperatuur bereikt, is het aan te raden om te investeren in betere koeling voordat je überhaupt met overklokken aan de slag gaat. Blijft de temperatuur onder die temperatuur dan is er absoluut ruimte om te gaan verkennen!

Herstart de PC en ga het BIOS in. Het BIOS bereik je door tijdens het opstarten van de PC op een bepaalde toets te drukken. Welke toets dat is kun je terug vinden in het post scherm of de handleiding van het moederbord. In vrijwel alle gevallen is het de Delete toets.

In dit voorbeeld gebruiken we een ASUS P5W DH Deluxe moederbord. Ieder BIOS kent een ander menu en je zult dus in de handleiding moeten kijken om te zien waar de opties voor overklokken te vinden zijn. Bij het ASUS bord gaan we naar het tabblad Advanced en navigeren naar het Jumperfree submenu.

core2duoocbios1_550.jpg



Achter de optie AI Overclocking kunnen we aangeven hoe we willen overklokken. We kiezen voor 'manual' omdat we alles handmatig gaan invoeren.

core2duoocbios2_550.jpg


core2duoocbios3_550.jpg



Vervolgens belanden we bij het menu met de settings voor de FSB, het geheugen, de gebruikte voltages enzovoort. We zien dat de CPU op 266 FSB staat, wat dus de 2400 MHz klokfrequentie geeft.

core2duoocbios4_550.jpg



We stellen de geheugen (DRAM) frequentie in op 533 MHz, om de eerder besproken 1:1 verhouding met de frontside bus te krijgen. De PCI-Express frequentie zetten we vast op 100 MHz en daarna de PCI Clock op 33.33MHz: dit zijn de standaard klokfrequentie voor beide bussen. We zetten deze settings vast op deze standaard waardes omdat ze anders mee omhoog zullen gaan. Op de PCI en PCI-Express bus zitten zaken als de videokaart aangesloten die zijn er over het algemeen minder blij als de bus versneld wordt.

Vervolgens kijken we naar de voltages waarop de belangrijkste componenten werken. In het BIOS zijn deze waardes te verhogen: een hoger voltage kan er vaak voor zorgen dat hogere klokfrequenties mogelijk zijn, maar zorgt er ook meteen voor dat de processor of het geheugen veel meer warmte zal produceren. Het is dus zeker niet slim om het voltage direct zeer hoog te zetten. Slimmer is het om zo hoog mogelijke klokfrequenties te zoeken, met daarbij een zo laag mogelijk voltage.
Om te beginnen zetten we het voltage voor het geheugen op 2.2 Volt en het voltage op een lage stand van 1.25 Volt. De overige voltage instellingen kunnen vooralsnog op Auto blijven staan.

Nu gaan we de FSB verhogen. We zetten deze de eerste keer op 270 MHz. Wanneer je dat doet zie je het RAM veranderen naar 540MHz, dat komt dus omdat 270FSB x 2 = 540MHz geheugen maakt. Sla de settings op (F10) en start Windows.

core2duoocbios5_550.jpg



Testen

Windows is opgestart en het is tijd om de overklok te testen op stabiliteit. Open nu het programma Cpu-Z, waarmee te zien is op welke snelheid de CPU draait. Wanneer die nu op 270FSB x9 = 2430MHz staat, betekent het dat de settings goed zijn opgeslagen. We openen nu Coretemp en Orthos en gaan de CPU stressen. Deze stress-test laat je een tijd draaien om te kijken of de overklok stabiel is. Houd gedurende deze test in de gaten of de temperatuur niet te hoog wordt. Om echt helemaal zeker te zijn van stabiliteit moet je de processors zeker wel een uur of 8 stresstesten. Bij relatief lage klokfrequenties als 270 MHz FSB voldoet een veel kortere tijd echter ook.

core2duooctutorialcpuz270fsb.png



Wanneer de stress-test probleemloos heeft gedraaid, kunnen we weer een stukje verder gaan klokken. We gaan wederom het BIOS in en volgen de reeds genoemde stappen om bij de overklok instellingen te komen. Nu gaan we de FSB met 5MHz verhogen, zodat deze op 275FSB moet komen staan. Volgens onze formule komt dat dus neer op 275 x 9 = 2475MHz klokfrequentie.

core2duoocbios6_550.jpg



We slaan de settings weer op en gaan de CPU opnieuw op stabiliteit testen. Deze routine blijf je herhalen tot het moment dat Orthos fouten aangeeft.

Wanneer bijvoorbeeld 320 MHz FSB niet stabiel blijkt te zijn, pas je in het BIOS het processor voltage (Vcore in jargon) aan. Die zet je dan een stapje omhoog: bij ons ASUS bord betekent dat van 1.25 naar 1.275 Volt. De FSB laat je gewoon nog steeds op 320 MHz staan.

core2duoocbios7_550.jpg



We starten wederom Windows en herhalen de eerder genoemde stappen: Cpu-Z, Coretemp en stressen met Orthos. Met het verhogen van de Vcore kan de temperatuur behoorlijk oplopen: het is dus zaak om de temperatuur goed in de gaten te houden!

Maximum zoeken

Wanneer de stresstest weer geruime tijd volledig foutloos loopt, kun je weer verder met overklokken. Wederom kun je de FSB met bijvoorbeeld 5 MHz verhogen en de genoemde stappen herhalen. Wanneer de overklok niet stabiel blijkt, verhoog je wederom de VCore. Dit kun je herhalen tot óf de CPU te warm wordt óf de CPU op een hogere waarde niet meer stabiel is te krijgen.
Wanneer je constateert dat je een maximale of acceptabele kloksnelheid hebt bereikt, test je de CPU tenminste 12 tot 24 uur met Orthos (langer is altijd beter). Op deze manier weet je zeker dat de CPU 100% stabiel is en kun je spreken van een geslaagde overklok.

Credits:
Niets van dit is door mij geschreven, hieronder staan links vermeld. Dit is slechts een mooie copy paste ;)
http://www.hardware.info/nl-NL/articles/amdnY2pvZGaa/Core_2_Duo_overklok_tutorial/6
 
Erg handig dat het nu ook in het nederlands is :) Ik ga toch maar niet overclocken. Heb dat filmpje gezien en je moet er echt een week voor hebben om het goed en netjes te doen.
 
Ik heb dat filmpje ook zojuist gekeken, informatief filmpje!
Grappig dat alles terugkomt wat ik heb gelezen op internet (en dat is veeeel :p)


Een week heb je nodig als je eeecht tot de uiterste van je CPU wilt overclocken.
Dat is echt voor de die hards hoor :)

Je moet gewoon voor jezelf een grens stellen, bijvoorbeeld 3Ghz of 3.6Ghz.
En dan ga je op zoek op internet naar mensen met hetzelfde moederbord en processor als jij.
En print je even hun BIOS instellingen uit en stel je dat bij jouw eigen BIOS in.
Even opnieuw opstarten en in de meeste gevallen heb je dan jouw CPU binnen 10 minuten overgeclocked naar jouw gewenste snelheid :)

LET OP: je dient dan natuurlijk wel een goede CPU cooler te hebben!!!
Met een standaard intel Stock cooler zal je boven de 3Ghz al (te) hoge temperaturen hebben!

In dat filmpje hebben ze een Thermalright Extreme 120, dan is het niet zo gek dat die cpu op stock op 20-25 graden draait :)
 
Mijn cpu's worden rond de 44-39-43-39 als ik alleen op internet zit te surfen met mijn CPU koeler op 2200 RPM en de andere 4 de fans op low.

Ga ik gamen met fans op high (allemaal) zitten ze rond de 55-52-50-52

Overclocken is voor mij dus nu geen optie :(
 
De werkwijze komt op hetzelfde neer, je kan dat filmpje dus gewoon gebruiken als voorbeeld.

De stabiele instellingen zal je zelf moeten uitvogelen, dat is echt per PC verschillend.

De 520W moet het volgens mij wel trekken met jouw hardware.
 
Persoonlijk ben ik voorstander van IntelBurn omdat deze de cpu + ram nog harder stressed.

IntelBurnTest v1.6 by AgentGOD

Description:
Linpack by Intel(R) is an extremely stressful program that will put even the most powerful X86/X64 CPU in the world at its knees. Load temp under Linpack will be up to 22*C higher than the competing software Prime95. This program will make usage of Linpack easier and more practical.

Keep in mind, use this program at your own risk. By using this program, you agree that neither I nor Intel shall be responsible for including, but not limited to: burned up CPU, fried motherboard, spontaneous room temperature increase, hair loss, or mental stress.

Benefits of using Linpack:
1. More accurate than Prime95 Small FFTs/Blend.
2. Takes less time to tell if your CPU/RAM is unstable than Prime95 (usually something like 8 minutes Linpack vs 40 hours under Prime95).
3. Use the same stress-testing engine that Intel uses to test their products before they are packed and put on shelves for sale.

Benefits of using IntelBurnTest:
1. Simplifies usage of Linpack.
2. Direct output of results to the screen.
3. Simplifies the process of selecting a test size to use.
4. Better appearance.

How to test CPU and RAM stability (summarized):
1. It is best to use a 64-bit OS with the 64-bit mode for the most accurate test result.
2. Use the most available RAM possible (IntelBurnTest can now do this on its own automatically). The more memory it uses, the more accurate.
3. Select the run # (should use at least 5).
4. Start running. Output should look something like this (unless if error detection is on*):

Size LDA Align. Time(s) GFlops Residual Residual(norm)
10000 10000 4 15.979 41.7337 1.012665e-010 3.570760e-002
10000 10000 4 15.119 44.1087 1.012665e-010 3.570760e-002
10000 10000 4 15.216 43.8254 1.012665e-010 3.570760e-002

NOTE: Depending on the memory size selected, the testing size will be different, so the Residual(norm) values will not be the same if you ran this test each time with different amounts of memory selected.
5. Above indicates that the test ran fine so far without instability, but below indicates instability (the Residual(norm) values aren't the same throughout running the test):

Size LDA Align. Time(s) GFlops Residual Residual(norm)
10000 10000 4 15.245 43.7434 1.525878e-005 5.380399e+003
10000 10000 4 15.250 43.7303 2.460366e-010 8.675501e-002
10000 10000 4 15.162 43.9816 1.012665e-010 3.570760e-002

NOTE: Instability doesn't necessarily have to happen at the beginning, it can happen in the middle, or at the end. It could be just ONE of them that is inconsistent, but that DOES indicate instability. It is highly recommended to use the most free memory possible for the most accurate, and quick test. BSOD or freezing are signs of instability as well.

* If error detection is on, the program will only output the results at the end of the run, and give a conclusion about whether or not your PC is stable. If it is off, you will see similar output as above during the testing.
 
hoe kom je aan die multiplier mijn cpu-z geeft aan dat ik maar 6 heb en heb zelf de intel duo core e6750 draai nu op ongeveer 3.4 - 3.6 met idle temp van 22 graden


ja hij schakelt van 6 steeds over naar 9.
als de cpu niks hoeft te doen schakelt ie over naar 6 om stroom te besparen en de hitte.
en als de cpu iets moet dan dan schakelt ie weer naar 9

was vandaag de tweede keer dat ik deed OCen maar hoort het dat zodra ik de bios save en afsluit dat je pc dan reboot want schrok me de tering toen ie dat deed.

de eerste keer dat ik ging OCen deed ie dat ook maar toen bleef ie rebooten vanaf de postscreen :p
 
Laatst bewerkt:
kan ik de waarde's van

geheugen 1:1
pci-e frequency 100
en pci clock sync, op 33.33mhz

zelfde op mijn pc zetten als in het filmpje?

als dat zo is, denk dat ik het overclocken door heb
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan