• Vragen? Wacht niet langer op de antwoorden! Login of Registreer en plaats jouw vraag! Wij zullen je vragen z.s.m. beantwoorden.

Kou vatten / Verkouden worden bestaat niet?

Freddy

Administrator
Forumleiding
Negen misverstanden over de meest voorkomende ziekte ter wereld:

1. Er bestaat één verkoudheids-virus
Nee dus. Verkoudheid wordt veroorzaakt door de honderden leden van twee compleet verschillende families van virussen. Vaak gaat het om een lid van de familie Rhinovirus, maar meestal gaat het om een Coronavirus. Virussen verspreiden zich via de lucht (hoesten) en door lichamelijk contact.

2.‘Een koutje gevat’
Onzin. Kou heeft er niks mee te maken. Wie in de kou of op de tocht staat, loopt geen grotere kans verkouden te worden dan wie keurig zijn jas dichtknoopt.

3.‘Ik ben nooit verkouden’
Niemand ontkomt aan verkoudheid. Alleen mensen die voortdurend op de vlucht slaan voor verkoudheidsslachtoffers en obsessief hun handen wassen, zouden besmetting kunnen voorkomen. Maar als een gloednieuwe virusvariant uw neus binnendringt, gaat u gegarandeerd voor de bijl. Kinderen hebben een uitstekende weerstand, maar omdat hun afweersysteem nog maar weinig virussen heeft meegemaakt, zijn ze vaak de dupe: 10 à 12 keer per jaar. Een volwassene, met een meer ervaren afweersysteem, overkomt het gemiddeld vier keer per jaar.

4. ‘Het komt door het weer’
Dat lijkt maar zo. Er duiken voortdurend nieuwe virusvarianten op, maar in de zomer verloopt de verspreiding ervan moeizaam. Als het kouder wordt en we vaker binnenzitten, krijgt een virus alle kans om iedereen te bereiken.

5. ‘Het is de centrale verwarming!’
Onjuist. De centrale verwarming zou leiden tot te droge lucht, daardoor een te droge neus en daardoor verkoudheid. Drie keer onjuist.

6. ‘Dan moet je veel sinaasappels eten!’
Helpt niet. Een gebrek aan vitamine C verlaagt de weerstand, maar geen (gezond) mens heeft tegenwoordig nog een gebrek aan vitamine C.

7. ‘Ik gebruik Echinaforce!’
Dat is goed nieuws voor de firma A. Vogel (jaarlijks meer dan 150.000 doosjes), maar de werkzaamheid is nooit bewezen. Er bestaan ook geen reguliere medicijnen die het virus aanpakken. Wat te koop is, zijn symptoomonderdrukkers.

8. ‘Stomen boven een pannetje!
Het virus lacht u vierkant uit.

9. ‘Het is griep, denk ik’
Een veelgehoorde roep om aandacht. Maar griep wordt veroorzaakt door een compleet andere virusfamilie (de orthomyxovirussen) en iedere ezel kan het verschil voelen tussen griep en verkoudheid: griep laat uw neus met rust en gaat gepaard met koorts en spierpijn. Verkoudheid niet. Wees blij dat u verkouden bent: een mens kan namelijk maar een virusziekte tegelijk herbergen. Dus zolang u verkouden bent, zult u geen griep krijgen. De helft van Nederland snottert, de andere helft tracht zich nog te wapenen.



Nog een artikeltje:

Met dit zonnige maar frisse weer lopen we gemakkelijk schaars gekleed naar buiten.

Neemt de kans om verkouden te worden dan toe?

Het woord verkoudheid suggereert dat het wordt veroorzaakt door afkoeling. Maar dit is nooit echt wetenschappelijk bewezen.
Wat wel zo is dat verkoudheid vooral in het najaar en de winter voorkomt.
Als het kouder wordt zitten we meer binnen waardoor virussen gemakkelijker kunnen worden overgedragen.

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en komt bij volwassen 2 tot 5 keer per jaar voor.

Koude, afkoeling of tocht veroorzaken dus geen verkoudheid, er is altijd een virus nodig.

Bij een doorgemaakte verkoudheid is er een levenslange immuniteit voor dat specifieke virus.
Maar er zijn helaas wel honderden verschillende verkoudheidsvirussen

Heeft het weer dan geen enkele invloed?
Het is toch een feit dat verkoudheden vooral in de winter en bij koud of regenachtig weer voorkomen.
Dit kan ook andere oorzaken hebben. Een verandering in het weer kan voor mensen met een verminderde weerstand de aanzet zijn tot een besmetting met een verkoudheidsvirus.
Het lichaam heeft dan alle energie nodig voor de weersverandering waardoor het virus haar slag kan slaan. Een kleine verandering in de lichaamstemperatuur kan mensen vatbaarder maken.

Wat mogelijk ook meespeelt is dat bij kouder weer de bloedvaten in de hogere luchtwegen vernauwen waardoor een geringer aantal witte bloedcellen het virussen makkelijker maakt om het lichaam binnen te dringen.

Verkoudheidsvirussen verplaatsen zich niet gemakkelijk via de lucht. Wanneer een verkouden persoon iemand anders in het gezicht hoest of niets neemt de kans op besmetting uiteraard wel toe.
Maar verkoudheid wordt vaker overgedragen door direct of indirect lichamelijk contact, een hand geven of een deurkruk vastpakken kan al genoeg zijn.

Geregeld handen wassen kan de kans op de besmetting dan ook verminderen.

Eén troost, een verkoudheid gaat vaak al na enkele dagen vanzelf over.
 
Net nog het artikel dat hierover in de pers stond nog eens opgespeurt. Eindelijk gevonden, blijkt hetzelfde artikel te zijn.
action-smiley-061.gif
:D

Maar zeker een goed artikel. :023: Heel veel mensen geloven nog steeds dat je van temperatuurschommelingen of een tochtje ziek, verkouden of grieperig kan worden. Als kind word dat er al ingeramd door onwetende moeders met goede bedoelingen dat je je goed moet aankleden voordat je naar buiten gaat. Waarschijnlijk heeft een dergelijk artikel dan ook meer effect om deze misvatting te bestrijden wanneer het geplaatst wordt in de libelle of een ander door alle moeders van deze wereld veel gelezen blad.

Ik denk dat ik het bij de volgende griep epidemie maar eens ga uitprinten en op het prikbord prikken op mijn werk. Daar heerst deze misvatting ook nog steeds op een epidemisch niveau. Drie jaar geleden toen dat artikel in de Pers stond, wees ik veel collega's er al op. Alleen helaas pakken de meesten de Pers alleen voor een extra sudoku.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan